Referater

2024

Juleafslutning den 12. december 2024

Alle medlemmer blev registreret af Inge og Karen ved indgangen. Karen bød velkommen, og fortalte lidt om hvordan arrangementet skulle forløbe.
Karen spurgte ind til, hvem der læser vores hjemmeside, og der var en del, der rakte hånden op.
Vi har været så heldige at modtage 5000 kr. fra Peter Grosen Andersens Mindefond som tilskud til vores julefrokost.
Vi startede med at synge 233 Hold håbet op hvor Joakim spillede til.
Derefter fik vi serveret kaffe, the, hjemmebagte småkager og klementiner, så der var tid til at snakke ved bordene.
Torben kom ind fantastisk udklædt som julemand med en grydeske og en legetøjssæl i lommerne samt en stor sæk der indeholdte bl.a. computer, fløjte og bøger.
Vi sang julesange og Torben spillede på flyglet og læste historier for os.
Vi sang 232 Der er noget i luften.
Torben læste dagens vers fra Halfdan Rasmussens julekalender, derefter et juleeventyr hvor han også spillede fløjte.
Vi sang flere sange hvor medlemmerne kunne vælge.
Vi sang 231 Blomstre som en rosengård, 256 En stjerne skinner i nat, og 227 Vær velkommen, Herrens år.
Derefter blev der omdelt et ark med sange, og vi sang:
Fire strømper uden fod, Rudolf med den røde tud og Der lå en lille pebernød.
Torben læste en historie fra Peters Jul
Vi sang 246 Kimer i klokker
Torben læste en historie om jul i Lemvig
Torben afsluttede og sagde tak for i dag. Karen takkede Torben for den fine og store indsats, og fortalte om menuen, som vi fik fra Mundret.
Efter maden og snak ved bordene spillede vi pakkeleg. Alle havde en pakke med.
Sanne fortalte om arrangementet i kirken juleaften.

Vi sluttede dagen med at synge: 236 En rose så jeg skyde, 255 Nu tændes tusind julelys og 56 Dejlig er jorden, mens Torben spillede til.

Karen sagde tak for denne gang, og takkede for det fine fremmøde, og ikke mindst den gode stemning. Der er enkelte billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.
Der var 77 medlemmer til dagens arrangement i Kvindeklubben.

Caminotur med Tove Rabek Rasmussen den 14. november 2024

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen.

Karen bød velkommen til mødet, og vi vil igen gerne opfordre til ro og orden omkring bordene, når vi skal have rundstykker.
Tove havde valgt sange til dagens program, og vi sang Fuglene letter mod vinden måske bedre kendt som Lev livet mens du har det, og Hans spillede til.
Vi fik kaffe, rundstykker, pålæg, ost og varm leverpostej, mens der var tid til snak ved bordene.

Lis fortalte om kulturdagen med Østens Gamle Kirke lørdag 23. november 2024 kl. 14:00 – 21:00, hvor der er spisning med mad fra de forskellige kulturer. Arrangørerne vil derfor gerne have frivillige til at bidrage med noget dansk mad. Lis har en seddel, hvor man kan skrive sig på. Der er program og tilmelding til dagen på kirkens hjemmeside.

Karen bød velkommen til Tove

 Tove har gået en af caminoruterne i Spanien fra Sarria til Santiago de Compostela, som er en del af den franske Camino, da den starter i Frankrig. Ruten er en verdensklassevandring på en UNESCO-Verdensarvspilgrimsrute. Ruten var på 130 km.
Sidste år gik Tove også en tur på den samme Camino, men en strækning på ca. 150 km. Caminoen er en gammel tradition fra ca. 900 år efter Kristi fødsel. En strækning på ca. 900 km gennem Spanien. Der er nogle som tager 3 måneder ud af kalenderen, og går de 900 km. Mange af pilgrimmene går med hele deres oppakning, og finder overnatningsmuligheder langs ruten. I gamle dage var det ikke så let, og hvis der var plads, overnattede man på klostre. Hvis man for mange år siden havde begået en grusomhed, som skulle straffes, kunne man få valget mellem at blive halshugget eller gå hele Caminoen. Ikke alle nåede frem, derfor er der flere steder langs ruten kirkegårde, hvor de som ikke nåede så langt, blev begravet.
Når man nåede Santiago, var det ligeledes en tradition, at man skulle være ren, man badede i floderne, og munkene gav dem rent tøj.
Camino Santiago betyder Jacobs vejen, og man mener hans jordiske rester ligger under kirken i Santiago, og det betragtes som et meget helligt sted.
Der findes Camino ruter over hele verden, men i Europa mødes de i Santiago, og rutenettet ca. 4000 km. Siden slutningen af 90erne er det blevet meget populært fra hele verden at gå Caminovandring, og Tove mødte vandrere fra mange steder på sine ture, som man ofte kommer i snak med.
Sidste år rejste Tove med Risskov Rejser, og i år var det med Jysk Rejsebureau. Det var en grupperejse med 16 deltagere og en rejseleder, som er der for en, men man går i sit eget tempo, for ikke at ødelægge sin fødder og ben. Dette var en luksusudgave, hvor man får transporteret sin bagage, og kun bærer på en lille dagsrygsæk til vand og snacks. Det er vigtigt med gode vandrestøvler, der er snøret ordentligt, og nogle gode vandresokker, som holder fødderne tørre.
Det er ikke bare lige at gå sådan en tur, man skal være omhyggelig med sine ting, være fysisk ok, i nogenlunde god form, og tage det i det tempo man kan. Tove anbefaler vandrestave, da de er en god hjælp, især når man går nedad. De støtter en og man kan gå lidt hurtigere. Tove gjorde meget ud af at få det rigtige fodtøj, tøj og regntøj med på turen.

Tove var den ældste i gruppen, og det var en fantastisk gruppe at være sammen med, som var meget sociale.
Grunden til at Tove ville gå en Camino, skyldes at hun havde været udsat for nogle ting, som gjorde at tilværelsen var tung. og hun havde hørt, at en Caminotur kan få en ned i gear. Tove havde sten som hun lagde på turen, og for hver sten blev det fjernet noget fra skulderne, og livet blev lettere. Når man går alene, får man mange tanker vendt i sit hoved, og de 2 ture har givet meget. Tove er blevet mere sig selv og mere fri.

For at kunne få ”La Compostela”, som er beviset for veludført pilgrimsvandring, skal man minimum have gået 100 km ad Caminoen, inden man når Santiago. Pilgrimspasset blev udleveret af rejsebureauet, og der skal være mindst 2 stempler per dag, og det stemples på overnatningssteder, i kirker, turistkontorer og restauranter. Pilgrimspasset er et sjovt minde at have med mange flotte og spændende stempler.

Dag 1. Fly fra København til Porto i Portugal, hvorfra der var bus til turens start by Sarria.
Dag 2 gik man fra Sarria til Portomarin en strækning på ca. 22 km. Man passerede 100 km stenen. Der er mange sten med gule pile og muslingeskaller på vejen mod Santiago, som viser vejen.
Dag 3 gik fra Portomarin til Palas de Rei en strækning på ca. 25 km. Portomarin blev i 1960 flyttet fra flodbredden til en bakketop, da der skulle bygges en dæmning. Er vandstanden lav kan man se nogle af de gamle stenmure. Passerede specielle huse bygget på stolper, som er huse til opbevaring af foder.
En vandretur med en jævn og til tider sej stigning, og hvor man følger de afmærkede Caminosten.
Dag 4 fra Palas de Rei til Melide en strækning på ca. 15 km. Passerede flere middelalderbroer og romerske kirker. En kort dag, hvor der var tid til at tage den med ro og se på byen, når man nåede hotellet.
Dag 5 fra Melide til Arzüa turens korteste dag på 14 km. Endnu en dag hvor der krydses flere vandløb, går gennem middelalderbyer og smukke kirker.
Dag 6 fra Arzua til Amenal en strækning på ca. 23 km. En vandring gennem smukke skove, under høje træer og langs vandløb.
Dag 7 fra Amenal til Santiago de Compostela en strækning på ca. 16 km.
På denne tur er der tradition for pilgrimme at bade i floden for at gøre sig rene til deres ankomst til Santiago. Vandrede under høje eukalyptustræer, og så igen fine kirker. Inden man når Santiago de Compostela, når man frem til Glædens bjerg. Normalt kan man herfra se tårnene på katedralen i Santiago for første gang, men der var tåget, så man kunne ikke se det. Der var god tid til at komme ind i Santiago, hvor man kunne aflevere sit Caminopas med alle stemplerne i til rejselederen, som derefter sørgede for at alle kunne få et diplom. Tove satte sine gamle støvler på pladsen, de skulle ikke med hjem. Mange køber en muslingeskal først på rejsen og sætter den på deres rygsæk som symbol på, at man er på pilgrimsvandring.
Der var igen fælles aftensmad
Dag 8. Der er tid til en tur i katedralen, og en frokost i byen inden hjemturen til Danmark. I katedralen er der en stor røgelseskuppel, som kun bliver brugt, hvis der er nogen som donerer 400 euro til kirken. Tove viste en video, som hun tog i katedralen af kuppel, hvor man kunne se de tændte kuplen, og den svingede frem og tilbage. Røgelsen kom ud i hele rummet.
Tove viste mange flotte billeder fra turen, og gav et fantastisk spændende foredrag.

Karen takkede Tove og vi sang Må din vej gå dig i møde og Joakim spillede til.
Næste gang, som er den 12. december, har vi juleafslutning.
Lis mindede os om, at der er Adventskransebinding og et fælles julemåltid den 29. november her i kirken, og der er tilmelding på hjemmesiden.
Der var 80 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.


Der kan ses enkelte billeder her på hjemmesiden under billeder.

Modeshow med KM Mode den 10. oktober 2024

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen og Helle uddelte en lodseddel til alle.

Karen bød som formand velkommen til mødet, og sagde tak for de mange besvarelser af spørgeskemaerne, som vi uddelte ved sidste møde. Der var rigtig mange gode forslag, som vi vil tage med i vores videre arbejde. Som bestyrelse er vi meget taknemmelige for alle de positive tilbagemeldinger, og I ville give jeres mening til kende.
Karen spurgte ind til, om der er nogen af medlemmerne, som ikke vil have deres billeder på hjemmesiden.
Vi er blevet opfordret til at advare mod den store mængde It-svindel, der er for tiden. Husk aldrig at opgive jeres koder og cpr-nummer.
Vi vil gerne opfordre til ro og orden omkring bordene, når vi nu skal have rundstykker. Vi har nu 4 rulleborde med mad i stedet for 3, og der er mad til alle.
Vi sang nr. 142 Livstræet, og Hans spillede til.
Vi fik kaffe, rundstykker, pålæg, ost og varm leverpostej, mens der var tid til snak ved bordene.

Karen bød velkommen til de to repræsentanter fra KM Mode. Anna-Grethe havde arrangeret modeshowet med KM Mode, og sørget for at vores egne modeller kunne prøve tøj til dagens opvisning.

Der havde meldt sig 5 modeller blandt Kvindeklubbens medlemmer, som i forvejen havde været i butikkerne og hver fået 4 sæt tøj, som de skulle vise til modeshowet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest

Der blev udloddet fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik af KM Mode et gavekort til butikkerne for deres fremvisning af tøj.

Vi fik alle et personligt kort fra KM Mode, som giver 20% rabat i deres 2 butikker indtil den 17. oktober. KM Mode gjorde opmærksom på, at når der gives procenter, kan varen byttes til anden vare, men der gives ikke penge retur.

Et meget flot modeshow, og Kvindeklubben holder igen modeshow til foråret den 10. april 2025.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse, og de to repræsentanter fra KM Mode fik hver et par flasker vin for deres opgave.
Vi sluttede med sangen nr. 359 Nu falmer skoven trind om land.
Næste møde i Kvindeklubben vil Tove Rabek Rasmussen fortælle om sin caminotur. I december har vi juleafslutning.
Billeder fra dagens program, kan ses her på hjemmesiden under Billeder.

Der var 81 til dagens møde i Kvindeklubben

Kvindeklubbens fødselsdag den 12. september 2024

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen.

Karen bød som formand velkommen til fejringen af vores 5-års fødselsdag. Vi startede med 27 medlemmer, og i dag er vi 108 tilmeldte medlemmer i Kvindeklubben.
Bestyrelsen havde udarbejdet et spørgeskema til medlemmerne, som vi bad dem om at udfylde i løbet af formiddagen. Efter 5 år vil bestyrelsen gerne stille et par spørgsmål, så vi kan arbejde videre i en retning, der afspejler medlemmernes ønsker.

Musiker Steen Bentzen havde inden vi startede gjort klar til musik og sang, og han spillede mens vi sang nr. 17 Svantes lykkelige dag. Vi fik kaffe, rundstykker med tilbehør og lun kringle mens der var tid til snak ved bordene.
Steen har indspillet en del musik, som kan findes på de fleste streamingtjenester, hvis man skulle have lyst til at høre mere.
Steen uddelte kopier med sange til os alle, så vi kunne synge med på sangene. Vi sang mange dejlige sange og blev guidet af Steen, hvis der var brug for hjælp.
Efter Steen kom Gerda og Bent (Katrine Tilma og Helle), som med deres sjove indslag fortalte hvordan gudstjenesterne i Struer bl.a. har zumba.
Et meget underholdende indslag.
Lis Glibstrup mindede os på, at der er valg til menighedsrådsvalget på tirsdag den 17. september kl. 19.

Karen takkede Steen, Helle og Katrine Tilma for underholdningen
Vi sluttede med sang nr. 355 Septembers himmel er så blå.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Der var ca. 75 til dagens møde i Kvindeklubben.

Sommerudflugt til H. C. Andersens Museum i Odense den 13. juni 2024

65 medlemmer mødte op ved Skjoldhøj Kirke kl. 8:30, hvor vi af en meget kompetent og venlig chauffør fra Todbjerg Busser blev kørt til H. C. Andersens Museum i Odense. Det var en fantastisk flot dobbeltdækkerbus, som normalt bruges af fodboldholdet AGF. Anna-Grethe underholdt os med en historie fra sin barndom på Fyn.
Vi blev sat af tæt på museet, hvor vi alle blev udstyret med hovedtelefoner, så man løbende blev formidlet om H. C. Andersen, men ikke kun om ham, men også som Andersen og hans litterære univers. H. C. Andersen blev født i Odense i 1805 og hans eventyr har givet Danmarks største bidrag til verdenskulturen.
Museet åbnede i 2021, og er tegnet af den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma, og består af både et indendørs og udendørs rum, der tilsammen strækker sig over 12.600 m2. To tredjedele af museet befinder sig under jorden, og det er omgivet af en eventyrlig have.
Efter besøget i museet var der mulighed for at se haven eller se H. C. Andersens barndomshjem i Munkemøllerstræde 3. Vejen til barndomshjemmet kunne findes ved at følge de røde fodspor fra museet. Barndomshjemmet åbnede for offentligheden i 1930, og indeholde de meget beskedne værelser, der udgjorde forfatterens hjem. Barndomshjemmet skal ses som et supplement til det egentlige museum.
Klokken 12:00 var der frokost i Café Deilig, som var på museets område. Vi havde alle inden udflugten bestilt smørrebrød. Vi kunne vælge mellem:
Servering A: 1 stk. med fiskefilet og 1 stk. med hønsesalat.
Servering B: 1 stk. kartoffelmad og 1 stk. med avocado.
Vi skulle selv hente drikkevarer i baren.
Trods mange mennesker på et lille sted, og bestyrelsens bekymringer før udflugten gik serveringen med hjælp fra Karen og hendes lister glat, og alle fik hurtigt deres mad. Maden var rigtig god og betjeningen fantastisk.
Godt mætte efter frokosten var der tid til en tur i haven, H. C. Andersens barndomshjem eller bare en tur i byen.
Klokken 14:15 kørte vi mod Pejsegården i Brædstrup, hvor vi fik kaffe, lagkage og småkager. Der var kransekage til dem, som havde ønsket det på grund af glutenallergi og Bente fik sin rullepølsemad.
Mæt i mave og af indtryk kørte vi hjemad mod Skjoldhøj Kirke, hvor Anna-Grethe endnu engang underholdt os med en historie.
Bestyrelsen siger tak for en dejlig dag med mange glade medlemmer.
Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Advokat Kim Bønlykke Christensen den 16. maj 2024

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen.
Karen bød som formand velkommen til mødet og til advokat Kim Bønlykke Christensen.
Vi sang nr. 546 En lærke letted, og tusind fulgte. Hans spillede til, og det hele bliver mere fornøjeligt med musik til.
Vi fik kaffe, rundstykker, lun leverpostej, ost, marmelade og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Kim sagde tak for invitationen og meddelte, at dette er et informationsarrangement.

Hvad er en fuldmagt?

  • En erklæring hvor man giver en anden person ret til at handle på sine vegne
  • (Specifik fuldmagt) Til f.eks. at sælge en bil.
  • Generalfuldmagt
  • Fremtidsfuldmagt
  • Valg?

Fremtidsfuldmagten, som vi kender den i dag, blev opfundet i 2017, fordi de tidligere generalfuldmagter blev forkastet hos advokater og ejendomsmæglere. Man ønskede at lave et system, hvor man sikrede sig, at man var rask, da man skrev under på fuldmagten.
Hvis nogen sidder med en generalfuldmagt derhjemme, bør man overveje at få den ændret til en fremtidsfuldmagt. Advokater vil ikke godkende generalfuldmagter, da man i dag har et godt system som fremtidsfuldmagt, som er mere sikkert for modtageren

Fremtidsfuldmagt eller generalfuldmagt
Fremtidsfuldmagt?

  • Reguleret i lov om fremtidsfuldmagt
  • Krav til oprettelse og ikrafttræden = sikkerhed for modtagere
  • Type:
    – Økonomi
    – Personlige forhold

Generalfuldmagt?

  • Også kendt som vedvarende fuldmagt
  • Træder i kraft uden om familieretshuset og med det samme
  • Usikkerhed for ”modtagere”?
  • Type

Fremtidsfuldmagter er lovbestemte, der er krav til oprettelse og ikrafttræden, og den omhandler økonomi og personlige forhold.
Fremtidsfuldmagten giver en anden person ret til at agere på sine vegne, hvis man ikke selv kan.
Hvis man bliver syg og ikke kan varetage sig selv, så skal man enten have nogen til at gøre det, det kan man gøre via fuldmagten, eller man skal have et værgemål, hvor det er familieretshuset/statsforvaltningen, der udpeger en værge. Hvis man får en værge koblet på, er man underlagt værgemålsloven. Der er helt klare bestemmelser for, hvad en værge må gøre, hvilke penge og hvor mange man må bruge.
Hvis man har en fremtidsfuldmagt, styrer den person, der har fuldmagten, hvad penge skal bruges til, hvilket er en stor fordel rent familiemæssigt.

Lov om fremtidsfuldmagter

  • Loven trådte i kraft den 1. september 2017
  • Lovens § 1
    Den, der er fyldt 18 år, og som er i stand til at handle fornuftmæssigt, kan oprette en fremtidsfuldmagt til at træde i kraft, hvis den pågældende på et senere tidspunkt som følge af sygdom, svækket mental funktion eller helbred eller lignende ikke længere har evne til at varetage sine forhold inden for de områder, som er omfattet af fuldmagten, jf. § 2, stk. 1.

Loven betyder, at opretter man en fremtidsfuldmagt mens man er rask, kan den træde i kraft, når man er syg, og ikke kan tage vare på sig selv.
Man skal sidde foran en notar eller i familieretshuset, når man underskriver femtidsfuldmagten, hvilket sikrer, man er fornuftsmæssigt, når fuldmagten bliver lavet.

Eksempler på fremtidsfuldmagtens omfang
Økonomiske forhold

  • Bankforretninger
  • Køb/salg af fast ejendom
  • Aftaler vedrørende lejemål
  • Køb/salg af værdipapirer
  • Øvrige forhold af økonomisk karakter
  • Gaver

Personlige forhold (offentlige)

  • Ansøge om offentlige ydelser mv.
  • Tilkendegivelser af pleje og omsorg
  • Begære aktindsigt
  • Samtykke til behandling
  • Samtykke til plejehjem o.l.
  • Samtykke til GPS o.l.

Man kan lave en fremtidsfuldmagt, der omhandler økonomiske forhold, eller en der omhandler personlige forhold, eller en der dækker begge dele. Oftest er det fuldmagter, der dækker begge dele, der giver mest mening.
Det giver ikke mening at dele fuldmagten op blandt ens børn, det er bedre at børnene står på og kan supplere hinanden.
Det er vigtigt for mange, at de fremtidsfuldmægtige kan sælge ens hus, hvis man bliver syg. En generalfuldmagt vil blive afvist, hvis der ikke er indskrevet matrikelnummer, og dermed kan handlen ikke blive tinglyst. Så sørg for at benytte fremtidsfuldmagten, da den er tinglyst, og følger loven, så tingene ikke bliver afvist. En fremtidsfuldmagt gælder, selv om man skifter adresse efter den er godkendt, den er lovbestemt, og gælder salg af fast ejendom.
I forhold til værdipapirer kan det være en god ide man skrive ind, at de fremtidsfuldmægtige må sælge værdipapirer, men de har ikke lov til at købe nye.
Angående gaver, skal den fremtidsfuldmægtige handle i henhold til mine interesser, og må ikke give gaver til f.eks. naboen. Man skal have lov til det, og må ikke bare gøre det.
Noget af det, der står i fuldmagten under personlige/sundheds forhold, kan godt overlappe nogle af de rettigheder, man har i forvejen. Her sikrer man retten, så der ikke opstår tvivl.
Man kan give samtykke til plejehjem, man kan ikke tvinge til plejehjem. Hvis den, der er syg, ikke vil være med, kan man ikke rigtig benytte fuldmagten, hvilket kan være udfordrende i forhold til demens, da de oftest ikke ved, de er syge. Her vil det være kommunen og sundhedsloven, der skal anvendes.
Fuldmagten skal altid holde sig inden for de rammer, der ligger i lovgivningen, og må ikke komme i karambolage med andet lovgivning, og man kan derfor ikke skrive ind, at man giver tilladelse til GPS.
Hvis man selv har skrevet organdonation i donorregisteret, er det en god ide at få skrevet ind, at den fremtidsfuldmægtige ikke må lave det om. Organdonation kan ofte skabe splid i familier.

Hvem kan være fremridsfuldmægtige?
Primære

  • Ægtefælde
  • Samlever
  • Børn
  • Andre?

Sekundær

  • Børn
    – Egne børn
    – Samlevers børn
  • Andre?

Overvejelser og hvad med tilsynsmulighed?

Det er en god ide at tage alle ens børn ind som fuldmægtige, hvor de skal være enige, om det de beslutter. Det er en vigtig at overvejelse.
Hvis man ikke har børn, har man måske et godt forhold til en niece eller nevø, som man kan give fuldmagt. Det er vigtigt, der er en god relation, ellers er det måske bedre med værgemål. Vi skal vælge nogen, der vil os det bedst muligt. Hvis man bliver syg, og ikke har en fremtidsfuldmagt, kommer man automatisk under værgemål.
Det er vigtigt, man ikke sætter børns eller nevøer og niecers ægtefælder ind. Det er vigtigt, at tænke på os selv, som i testamenter og ved særejer. Man skal aldrig tænke på, at man ikke vil træde nogen over tæerne.
Man skal ikke give tilladelse til at blive indsat som fremtidsfuldmægtig, men det er en god ide at fortælle det.
Man bør lave fuldmagten, så det første ønske er f.eks. min mand, hvis min mand går bort eller bliver syg, så vil de næste i rækken være vores børn. Hvis man har dine og mine børn, bør man vælge mine børn.
Hvis man har et stort firma eller rigtig mange enge, skal man overveje en revisor som tilsynsmulighed. Kim har endnu ikke benyttet det hos kunder.


Særligt omkring gaver?

  • Lovens § 15:
    Den, der har fremtidsfuldmagt i økonomiske forhold, kan ikke på fuldmagtsgiverens vegne yde gaver. Det gælder dog ikke sædvanlige gaver, hvis værdi ikke står i misforhold til fuldmagtsgiverens kår, eller gaver, der er bestemt i fremtidsfuldmagten.
  • Børn, børnebørn, oldebørn?
  • Udfordringer og usikkerheder?

Man må gerne på sin syge ægtefældes vegne give en fødselsdagsgave til børn, svigerbørn, børnebørn osv., men man skal holde sig inden for, hvad der plejer at blive givet. Man bruger jo af en andens penge, og skal vurdere hvem får gaverne.
Der er mulighed for at bestemme gaver i fremtidsfuldmagten, så der må gives almindelige gaver, og gaver der er bestemt i fuldmagten.
Man kan f.eks. skrive ind, at man en gang om året må give børne og børnebørn det lovbestemte afgiftsfrie beløb. Man må ikke skrive op til det lovbestemte afgiftsfrie beløb. Der må ikke kunne vælges et beløb. Man skal være præcis omkring gaver, og det er meget vigtigt.


Hvad med MitID?

  • Kan man opnå fuldmagt til at anvende MitID?For at få oprettet en digital fuldmagt på baggrund af en fremtids- eller generalfuldmagt skal du logge på Digital Fuldmagt med dit eget MitID og anmode om fuldmagt. Når du har valgt hvem, hvilke fuldmagter, og hvor længe den skal være gyldig, skal du ved sidste trin krydse af, at anmodningen skal sendes som fysisk post. Når personen, som du har fået en general- eller fremtidsfuldmagt af, modtager anmodningsbrevet på sin danske folkeregisteradresse, skal du selv underskrive brevet på vegne af fuldmagtsgiver og returnere den nødvendige dokumentation for oprettelse til borgerservice i kommunen via Digital Post eller brevpost.

Man må ikke benytte en andens MitID, det er ulovligt. Dette gælder også ægtefælder. Når det hele i dag er så digitalt, er det vigtigt at have værktøjerne i orden i form af en fremtidsfuldmagt, hvis der skulle ske noget.
Alle ens koder (e-mails, Facebook osv.), undtagen til MitID bør man skrive ned og gemme på papir. Man må sige til sine pårørende, at man har en liste i skuffen. Det giver ikke mening at sætte det i et testamente, da man ofte skifter koder.


Ophør af fremtidsfuldmagt

  • Død hos fuldmagtsgiver eller den fuldmægtige
  • Sygdom hos den fuldmægtige
  • Den fuldmægtige ”opsiger”
  • Skilsmisse/samlivsophør
  • Særligt ved sekundære fuldmægtige
    – Flere fuldmægtige?
    – Særlig relation til den primære fuldmægtig, som skal reguleres?
  • Familieretshusets indblanding

Hvis det er formuleret rigtigt i fuldmagten, vil fuldmagten overgå til sekundære, hvis der sker noget med den primære.
Familieretshuset kan blande sig og ophøre fuldmagten, hvis det opdages, noget ikke er korrekt f.eks. store gaver.


Underskrift/endelig oprettelse

  • Ikke-fritaget for digital post
    – Digital fuldmagt
    – Registreres ved tinglysningsretten
    – Underskrives med MitID
    – Vedkendes ved notaren i retten
  • Fritaget fra digital post
    – Papirbaseret fuldmagt
    – Indsendes til Familieretshuset vedlagt blanket
    – Familieretshuset indkalder til møde
    – Fysisk underskrift

Dette system sikrer, at uanset hvad, så skal der sidde en professionel part, og vurdere om vi handler fornuftigt.


Ikrafttræden

  • Anmodning til Familieretshuset
    – Fuldmagtsgiver
    – Den fuldmægtige (undtagelsen)
  • Krav om anmodning
    – Lægeerklæring – indhentes sammen med fuldmagtsgiver
    Kan undlades efter Familieretshusets vurdering
    – Drøftelse og underretning af nærmeste pårørende (fremtidsfuldmægtiges indgivelse)

Ifølge lovgivningen er det den syge selv der skal aktivere fuldmagten, hvilket oftest ikke er realistisk. I realiteten er det de fremtidsfuldmægtige, der kontakter den syges læge, og får det iværksat den vej. Man kan også ringe til Familieretshuset, og spørge hvad gør vi. Man skal have en lægeerklæring, der skal sendes til Familieretshuset, hvor man betaler et gebyr på 1020 kr. for at få den aktiveret. Derefter bliver man indkaldt til møde.
Man opretter fuldmagten, når man er rask, så ligger den under overfalden og venter. Når man så bliver syg, skal den aktiveres, og så gælder den og kan bruges.

Hvorfor oprette en fremtidsfuldmagt?

  • Man undgår en værge udpeget af Familieretshuset
  • Man opnår medbestemmelse over hvem der hjælper
  • Man får mulighed for at indføje særlige ønsker
  • Man opnår sikkerhed for, at fuldmagten først træder i kraft, når det bliver nødvendigt

Pas på med at lave alt selv, nogle gange går det galt, og det opdages ofte for sent. God ide med møder hvor man får stillet nogle spørgsmål, og får overvejet hvad der er det rigtige.

Arveklasser

  • Hvis arvinger i klasse 1 (ægtefælde og børn), så intet til klasse 2 (søster, bror, nevø, niece) + 3 (farbror, faster, morbror, moster)
  • Hvis arvinger i klasse 2, så intet til klasse 3

Når man snakker arv, taler man om arveklasser. Hvis man har nogen inden for klasse 1 (ægtefælle, børn og børnebørn, så er det dem der arver. Hvis man ikke har nogen i klasse 1, så går det til klasse 2 (forældre eller søster, bror, nevø, niece). Hvis man heller ikke har nogen i klasse 2, går det til klasse 3. Hvis man ikke har nogen i de 3 klasser, går pengene til staten. Ellers skal man lave testamente.


Legal arv – tvangsarv – fri arv

  • Legal arv er den arv man får efter arveloven
    – Tvangsarven er 25% af den legale arv
    – Friarven er 75% af den legale arv
  • Tvangsarv alene i klasse 1
  • Muligheder for at reducere tvangsarven yderligere?
    – Mellem samlevende: udvidet samlevertestamente = fordel for samlever
    – mellem ægtefælder: ægtepagt = fordel for ægtefælde og/eller børn

Man kan lave testamenter, men man kan også flytte om på hvor meget arvinger skal arve.
Tvangsarven ligger kun i klasse 1. Hvis man f.eks. har en datter i klasse 1, så skal hun arve 25%, de resterende 75 % kan man testamentere, til hvem man ønsker. Man kan ved særlige omstændigheder reducere tvangsarven, hvis man f.eks. har et barn man ikke har kontakt til.
Hvis man f.eks. ingen ægtefælde eller børn har men har 2 halvbrødre, som man ikke har kontakt med kan man selv bestemme via testamente, hvem der skal have ens penge.


Boafgift

  • Ægtefælde eller registreret partner 0%
  • ”Nærmeste familie” 15%
    – forældre, børn, stedbørn, adoptivbørn, børnebørn,
    oldebørn, samlever (eller andre) gennem mindst to år,
    forældre til afdødes barn)
  • Ingen af ovenstående 15% + 25% (36,25%)
    – Søskende, niecer, nevøer, bedsteforældre, tanter, onkler
    – OBS: Nye regler på vej
  • • Godkendt almengørende formål forening/institution 0%
    – OBS på 30/70% mulighed, som kan give arvinger
    yderligere ca. 25.000 kr. ved bo beholdning på 1 mio.

I 2027 træder det måske i kraft at søskende flytter til arveklasse 1, hvilket giver god mening.
Hvis man ikke har arvinger, er der nogle triks man kan lave for at få arveafgiften ned. Man kan lave 30/70 reglen. Hvis man siger i testamentet at en forening F.eks. Kræftens Bekæmpelse skal arve 30 % af hele boet. Foreningen får afgiftsfri som klasse 1, men skal foreningen betale afgiften for dem der skal arve med den større afgift. For hver million sikrer man sig at der går yderligere 25.000 kr. til arvingerne. Foreningen betaler oftest også 5000 kr. til advokatbistand.


Ægtefælder – fælles formue

  • Arvefordeling
  • Betydning af fællesbørn/særbørn
  • Sædvanlige forhold til regulering i testamente:
    – Arven efter førstafdøde
    – Arven efter længstlevende
    – Arven ved samtidig død
    – Særeje til arvinger
  • Uskiftet bo
    – Misbrug?
  • • Ægtepagt i ægteskab – betydningen heraf?
  • Suppleringsarv (870.000 kr. i 2024)

Hvis man har ægtefælde, er det ikke altid nødvendigt med testamente, men de omfatter oftest særeje, eller hvis man har mine/dine børn.


Samlevende

  • Arvefordeling
    – OBS: Ingen fælles formue og derfor helt afgørende hvem ”der har pengene”
  • Udvidet samlever testamente
    – Legal arv 1/, suppleringsarv (870.000 kr. i 2024)
  • Betydning af fællesbørn/særbørn
  • Sædvanlige forhold til regulering i testamente
    – Førstafdøde
    – Længstlevende
    – Samtidig død
    – Særeje til arvinger

Mange tror på, at hvis man har levet sammen i 2 år, så arver man hinanden, men det er ikke korrekt. Man er nærmeste pårørende, men man arver 0 kr. Hvis man bor sammen, og ikke har testamente er der ingen penge til hinanden.
Hvis man ikke er gift og samleveren står på skødet, og den ene dør arver den anden ikke huset.


Fælles bestemmelser til overvejelse:

  • Særejemuligheder + sussessionsrækkefølge
  • Båndlæggelse
  • Ønsker til bisættelse/begravelse
    – OBS på: min sidste vilje – digitalt via www.minsidstevilje.nu
  • Ønske om skifteform
  • Børnetestamente
  • Legater?
    – 30% løsningen til velgørende organisation = 25.000 kr. mere til arvingen pr. mio. og ca. 80.000 kr. til organisationen.
  • Længstlevende ret til at ændre testamentet – arven efter længstlevende?

Båndlæggelse: har man f.eks. noget man gerne vil give til børnebørnene, som de først må bruge når de er voksne, så skal det skrives ind i testamentet.
Ønsker til bisættelse/begravelse skrives ikke ind i testamentet, da det først åbnes når man er i jorden.
Det er en god idet at benytte www.minsidstevilje.nu til ønsker om bisættelse/begravelse, så ligger det elektronisk og bedemanden kan se det.


Opsamling

    • Nemme/svære overvejelser til indhold i både fremtidsfuldmagt og testamente
    • Tænk altid skridtet længere frem
      – Både ved fremtidsfuldmagter og testamente

Fordele/ulemper ved ”gør det selv”
– Spørgeskema på internettet eller rådgiver til udarbejdelse?

Hos Kim koster en fremtidsfuldmagt 1995 kr., hvis man er et ægtepar 3495 kr.

Kim Bønlykke Christensen gav et meget informativ og spændende foredrag om fremtidsfuldmagt. Vi fik alle noget at tænke over.
Karen takkede Kim og medlemmerne for fremmøde. Kim fik en kurv for arrangementet, og han uddelte visitkort til interesserede.
Vi sluttede med sangen nr. 279 Kom, maj, du søde, milde.
Der var 57 til dagens møde i Kvindeklubben.

Modeshow med KM Mode den 11. april 2024

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen. Der var mulighed for tilmelding og betaling til vores sommerudflugt.
Alle fik udleveret en lodseddel.

Karen bød som formand velkommen til mødet, og henstillede til at alle husker at tilmelde sig til vores arrangementer, da det ellers er vanskeligt at planlægge indkøb og bordopstilling.
Vi sang nr. 860 Vi finder fred i kirken. Hans spillede til, og det hele bliver mere fornøjeligt med musik til.
Vi fik kaffe, rundstykker, lun leverpostej, ost, marmelade og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Karen bød velkommen til de to repræsentanter fra KM Mode, som repræsenterede butikkerne i Viby Centret og Veri Centret. Modellerne er vores egne medlemmer, som inden modeopvisningen har været hos KM Mode for at prøve tøj til dagens opvisning.
Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest

Der blev udloddet 10 fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik af KM Mode et gavekort til butikkerne for deres fremvisning af tøj.

Vi fik alle tilbud om at blive medlem af deres kundeklub og et personligt kort fra KM Mode, som giver 20% rabat i deres 2 butikker indtil den 18. april. Når der gives procenter, kan varen byttes til anden vare, men der gives ikke penge retur.

Et meget flot modeshow, og vi håber KM Mode vil komme igen til efteråret.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse, og de to repræsentanter fra KM Mode fik hver et par flasker vin for deres opgave.
Vi sluttede med sangen nr. 402 Blæsten går frisk over Limfjordens vande.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Der var ca. 84 til dagens møde i Kvindeklubben.

Folkekirkens Familiestøtte den 14. marts 2024

Alle betalte 30 kr. ved indgangen. Karen bød som formand velkommen til mødet og til Tove og Helene fra Folkekirkens Familiestøtte.
Helle Birkmose Nielsen efterlyser gamle viskestykker i bomuld til leg i kirken. De kan afleveres til Jonas eller Helle.
Vi sang nr. 136 Papirklip. Hans spillede til og det lød fantastisk.
Vi fik kaffe, rundstykker, pålæg og lun leverpostej, mens der var tid til snak ved bordene.

Folkekirkens Familiestøtte er en del af Folkekirken, hvor kirken har en historisk tradition for at hjælpe mennesker, der har det svært og i en periode har brug for hjælp, hvilket er næstekærlighed i praksis. Folkekirken har 2400 sogne, og er dermed til stede i hele landet.
Folkekirkens Familiestøtte blev etableret som et udviklingsprojekt i 2016 med fokus på børnefamilier, men er i dag et permanent tilbud, ejet af de provstiudvalg, som ønsker at deltage.
Tove og Helene kommer fra Vestre Provsti, og der er 3 budskaber:
• Vil gerne, at der er mange, der ved at de findes
• Hvis der er nogen, der kender til familier, der bøvler med hverdagen, så fortæl der er noget, der hedder Folkekirkens Familiestøtte
• Vi vil gerne have frivillige familievenner, og man får ofte meget mere end man giver. Hvis nogen er interesseret, så kan man bare sige til. Der er frivillige i alderen 41-76. Knap halvdelen er + 64 år. Vores alder i Kvindeklubben er ingen hindring. Familierne er glade for at være sammen med modne mennesker, der har forskellig erfaring fra eget levet liv.
Helene er ansat og lønnet som koordinator. Uddannet pædagog og har arbejdet i daginstitution med særligt øje på børnefamilier, hvor der har været lidt mere på spil, og har ligeledes arbejdet inden for organisation.
Tove er ligeledes pædagoguddannet, har arbejdet med voksne hjemløse og uledsagede flygtningebørn, og er også ansat af Vestre Provsti. Vestre Provsti betaler deres løn og giver dem et budget. De hjælper familier i hele kommunen, men større arrangementer ligger i Vestre Provst.
Overordnet formål er at give støtte og sparring til børnefamilier for at skabe de forandringer derhjemme, som de ønsker sig.
De tilbyder konkret:
• Støtte og sparring gennem et forældrevensforløb, som kan være samtaleforløb eller hånd i hånd forløb.
• Kommunikationskursus for forældre i at pleje deres forhold.
• Oplæg og andre arrangementer.
Målgruppen er:
• Familier med hjemmeboende børn i alderen 0 – 17 år.
• Familier som ønsker inspiration, støtte og sparring i/til deres forældreskab.
Der tilbydes ikke støtte til specifikke udfordringer, som er så omfattende, at de kræver professionel hjælp.
Hverdagen i en børnefamilie kan blive udfordret på mange måder, og det er ikke alt, der hele tiden kan få lige stor opmærksomhed. Det kan være madlavning, det at komme ud ad døren om morgenen, hyggestunder i hjemmet osv.
Der tilbydes samtaleforløb med støtte og sparring, som indledes med et individuelt målskema som udgangspunkt for samtalen. Det er en voksen til voksen samtale, og de mødes oftest hver anden uge.
Emnerne i samtaleforløb kan være:
• Hvordan kan vi få struktur på hverdagen?
• Hvordan får vi som forældre tid til hinanden?
• Hvordan får vi skabt gode rammer omkring måltiderne?
• En teenager i huset – hvordan bliver vi bedre til at forstå hinanden?
• Usikker på forældrerollen – gør jeg det godt nok?
• Hvordan får vi færre konflikter og mere ro på?
Folkekirkens Familiestøtte tilbyder ligeledes Hånd i Hånd forløb, som er et tilbud til familier med børn i alderen 0 – 6 år. Forløbet er rammesat til 6 måneder, og målet er at give et pusterum i hverdagen.

Alle former for forløb starter med en samtale mellem koordinator og forældre om deres behov og ønsker. Derefter findes det bedste match med en frivillig. Koordinator følger løbende op, og forløbene afsluttes altid med koordinator.
Folkekirkens Familiestøtte tilbyder ligeledes kurser for par i Plej jeres parforhold (PREP), som er et 18 timers forløb over 3 måneder.
Alle frivillige skal godkendes, hvor de gennemgår 2 interviews og et introkursus. Der skal indhentes straffeattest og børneattest. Alle har tavshedspligt, og modtager faglig sparring med koordinator, så man aldrig står alene.
De frivillige får mulighed for at gøre en positiv forskel, og hjælpe familier med deres hverdagsbøvl. Ligeledes er der socialt samvær mellem frivillige, så man får nye bekendtskaber.

Et meget spændende foredrag, hvor Tove og Helene gav en meget fin og detaljeret beskrivelse af Folkekirkens Familiestøtte.
De havde lavet et bord til os med brochurer, tasker og kuglepenne.
Karen takkede Tove og Helene og fremmødte, og vi sluttede med sang nr. 281 Den blå anemone.
Næste møde i Kvindeklubben er den 11. april, hvor vi har modeshow fra KM Mode.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.
Der var 55 til dagens møde i Kvindeklubben

Generalforsamling og Bodil Bremer Mortensen fortæller om Peter Grosen Andersen i Kvindeklubben Skjoldhøj den 8. februar 2024

Alle medlemmer blev registreret ved indgangen, og betalte 30 kr. for kaffe og brød.
Karen bød som formand velkommen til dagens program. Vi startede med at synge nr. 272 Sneflokke kommer vrimlende, hvorefter vi fik kaffe og rundstykker.

1) Valg af dirigent
Bestyrelsen foreslår Lis Glibstrup som dirigent til denne generalforsamling.
Lis overtog styringen af generalforsamlingen.
Ifølge vedtægterne skal generalforsamlingen varsles 3 uger før per mail, og skriftlige forslag til generalforsamlingen skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før.
Indkaldelsen er udsendt den 16. januar ved mail.
Dagsorden til generalforsamlingen er udsendt sammen med indkaldelsen.
Lis konstaterede generalforsamlingen lovligt indkaldt.
2) Valg af referent:
Bestyrelsen peger på Inger Marie Horsman som referent til denne generalforsamling.
3) Stemmetællere:
Vi besluttede, at der kun skulle vælges stemmetællere, hvis det blev aktuelt.
4) Bestyrelsens beretning (Karen):
I januar startede vi året med stolegymnastik ved Marianne Vangsgaard. Hun forstår at få os op af stolene – hun er jo nærmest et festfyrværkeri. Vi fik rørt både muskler og lattermuskler.
I februar havde vi vores generalforsamling med Lis som dirigent. Alt gik planmæssigt, og vi fik 2 nye suppleanter – Tove Rabek Rasmussen og Bente Kejser. Susanne Petersen ønskede ikke genvalg, men er nu vores freelance hjælper.
Efter formaliteterne var der modeopvisning af genbrugstøj. Bodil, Marie og Conni viste herlighederne frem til stor fornøjelse for os alle. Der blev også solgt en del af det medbragte tøj.
Jeg vil ikke undlade at gøre opmærksom på, at I medlemmer er dygtige til at rydde af bordene og sortere opvasken – det er en stor hjælp for os. Jeg vil dog lige give jer et tip, hvis der står en lille hvid spand med en grøn pose indeni – så er den til madrester – og ikke grønne servietter.
I 2023 nåede vi op på 97 medlemmer – så er det rart med en talstærk bestyrelse og jeres hjælpsomhed.

I marts var psykolog Annie Smedegaard på programmet – hun fortalte om livets genvordigheder – og hvordan vi klarer dem. Et meget belærende foredrag. Annie har heldigvis stillet os i udsigt, at hun gerne vil være til rådighed en anden gang – det vil vi glæde os til.
I april måned havde vi modeshow med KM Mode – det skal opleves. Lækkert tøj på velkendte flotte modeller – chance for at vinde lykkeposer – en skøn formiddag.
I maj måned havde vi en festlig formiddag med folkedans ledet af Betsy Dahlgaard. Her blev der mulighed for at få noget motion – der var fart over feltet – næsten for meget for nogen af os. Men festligt, folkeligt og fornøjeligt.
I juni måned var vi på sommerudflugt til Viborg. Til min store skræk holdt der en dobbeltdækker ved kirken, da vi ankom. Det viste sig dog at være det store hit, da mange løb op ad trappen. Vi fik ikke sunget de medbragte sange, men dem tager vi med den 13. juni, når vi skal på tur igen.
Vi startede ved Viborg Domkirke, hvor det var en stor oplevelse at høre om Joakim Skovgaards skønne malerier, og en masse detaljer, som vi ikke kendte noget til, bl.a. om de sørgelige rester af Erik Glipping. Domkirken har været brændt flere gange, men i krypten kunne vi se rester fra den gamle kirke.
Derefter gik turen til Latinerly, i daglig tale Ly for at spise frokost. Ingen gik sultne fra borde, da det var pænt store portioner til alle.
Derefter skulle vi på sejltur med Margrethe den 1. på søerne. På grund af for lav vandstand kunne vi ikke komme under broen til Søndersø, så vi fik to omgange på Nørresø. Båden var godkendt til 65 passagerer, vi var 58, og der var ikke plads til flere.
Vi sluttede af på Kongensbro Kro med kaffe og lagkage af bedste slags. Alt foregik i det skønneste solskinsvejr.
Vi modtog 6900 kr. fra Peter Grossen Andersen fonden – det vil Bodil fortælle om senere i dag.
I august havde vi besøg af kunsthåndværker Karin Graungaard, som havde mange skønne ting i glas, hvor de små engle var det store hit. Karin fortalte om sit liv og opvækst hos sin kreative mor, som hun antageligt har arvet sine evner fra. En fin præsentation om hendes liv og levned. Der var kø ved glasdisken, da handelen kom i gang.
I september havde vi 4-års fødselsdag med rundstykker og kagekoner. Dagens festlige indslag var Ruth, som fortalte om årene i Canada. Et meget spændende foredrag.
I oktober havde vi igen modeshow fra KM Mode, men denne gang med efterår og vintermodeller. Som vanligt var det altid festligt.
I november havde vi besøg af Helle Bervig og Hanne Østergaard fra ”My african child”. Vi startede med en festlig afrikansk dans, så var tonen slået an. De medbragte til salg en del spændende afrikanske ting, samt danske karklude og gæstehåndklæder i strik. Spændende at høre om projektet i Tanzania.
I december var der juleafslutning med kaffe og hjemmebagte småkager. Torben underholdt med liflig musik, sang og historier. Torben var iført en særlig dansk og festlig beklædning. Vi spillede omvendt banko, og fik moderne mad fra Mundret Catering. Der var flot fremmøde og hyggelig stemning.
Jeg vil gerne rette en tak til bestyrelsen, som så flot klarer opgaverne. Vi er en broget flok, men det er en fordel. Der er altid nogen, som ved besked, om både det ene og det andet. Så vi snupper en sæson mere.
Jeg vil også gerne sige tak til Lis, som igen har sagt ja til at være dirigent til vores generalforsamling.
Der var ingen spørgsmål til beretningen.
Beretningen blev godkendt.
5) Fremlæggelse af revideret regnskab (Karen):
Vores kasserer Inge er desværre syg i dag, så Karen fremlægger regnskabet. Inge har som kasserer udarbejdet et budgetskema, som Inge Bindløv har været revisor på.
Karen udleverede nogle få eksemplarer af regnskabet, som blev sendt rundt.
Som I kan se af regnskabet, er vi så heldige, at vi har vi modtaget 3000 kr. af Skjoldhøj Kirke, og vi modtog 6900 kr. fra Peter Grossen Andersens mindefond til vores bustur til Viborg. Vi har en kassebeholdning på 18373 kr., og vi vil i 2024 ikke modtage 3000 kr. fra kirken, da vi har et godt regnskab.
Regnskabet blev godkendt.
6) Fastsættelse af kontingent:
Der er ingen ændringer til kontingent denne gang. Vi fastholder det årlige kontingent på 150 kr. og de 30 kr. for kaffe og rundstykker.
7) Valg af bestyrelse:
Alle der er på valg, ønsker genvalg. Bestyrelsen ønsker ikke en udvidelse, da de syntes antallet er passende
Formanden vælges for 2 år i lige år, og næstformanden vælges for 2 år i ulige år, øvrige medlemmer vælges for et år ad gangen. Der skal være 5 i bestyrelsen + suppleanter.

Bestyrelsesmedlemmer:
Karen Mortensen (formand) på valg – modtager genvalg
Lissi Vangsgaard (næstformand) er ikke på valg
Inge Jensen (kasserer) på valg – modtager genvalg
Helle Birkmose(bestyrelsesmedlem) på valg – modtager genvalg
Inger Marie Horsman (sekretær) på valg – medtager genvalg

Suppleanter:
Anna-Grethe Lohse Mathiesen på valg – modtager genvalg
Tove Rabek Rasmussen på valg – modtager genvalg
Bente Kejser på valg – modtager genvalg
Alle der var på valg både bestyrelsesmedlemmer og suppleanter blev genvalgt. Bestyrelsen konstituerer sig selv efter valget.
8) Valg af revisor:
Inge Bindløv har været revisor for indeværende år, og Inge forsætter som revisor for 2024.
9) Indkomne forslag
Der er ingen indkomne forslag.
10) Eventuelt:
Intet
Lis afsluttede generalforsamlingen og Karen takkede Lis for arbejdet som dirigent.
Derefter fortalte vores medlem Bodil Bremer Mortensen om Peter Grossen Andersens, som tidligere nævnt støttede hans mindefond vores sommerudflugt til Viborg i 2023.
Fondens formål er at uddele økonomiske legater til almennyttigt lokalt arbejde og lokalhistorisk arbejde, herunder at bevilge legater til frivilligt ulønnet arbejde i lokalområdet. Lokalområdet består af de nuværende Tilst, Kasted og Skjoldhøj sogne samt de lokalhistoriske foreninger i Århus Kommune.
Peter overtog gården i Tilst efter forældrene, hvor han boede indtil han afhændede gården og flyttede til Tilst. Peter var med til at få gang i det lokalhistoriske arkiv i det gamle Tilst-Kasted kommunes område. Peter forblev ugift gennem hele livet, og havde ingen direkte arvinger, da han døde maj 2017. I sit testamente ønskede Peter, at hans efterladte værdier skulle gå til støtte af forskellige lokale aktiviteter og den lokale historie i området.
Bodil kender Peter fra fredagsfamilien i Tilst Kirke. Fredagsfamilien startede startede i 1977. I 1979 startede Bodil og hendes familie i fredagsfamilien og har været der siden med undtagelse af nogle år, hvor der også var fredagsfamilie i Skjoldhøj. Bodil og hendes familie mødte Peter Grosen i 1979 i fredagsfamilien i Tilst, hvor Peters mor også var med i starten. I fredagsfamilien mødes man hver 3. fredag og skiftes til at lave mad.
Peter har siddet i menighedsrådet i Tilst og lavet et stort stykke arbejde for FDF-spejderne i Tilst. Til spejderlejre leverede Peter grise fra gården til helstegte pattegrise.
Fredagsfamilien har deltaget i Peters runde og halvrunde fødselsdage. I november 2002 flytter Peter fra gården til Tilst i et lille rækkehus. Fredagsfamilien stod klar og flyttede for Peter, og det samme gjorde de i 2016, da Peter flytter på Havkær plejehjem. Fredagsfamilien plantede blomster, syede gardiner og forhæng for Peter. Ved hans død stod fredagsfamilien for mindesamvær i Tilst sognegård og oprydning på plejehjemmet.
Bodil havde billeder med, så vi kunne se billeder af Peter og fra hans liv.
Spændende foredrag af Bodil.
Karen sagde tak for i dag og vi sluttede formiddagen med sang nr. 279 Kom, maj, du søde milde.
Der var 75 fremmødte medlemmer.

Kend din kirke fortalt af menighedsrådsformand Lis Glibstrup den 11. januar 2024

Alle betalte 30 kr. ved indgangen. Karen bød som formand velkommen til mødet og til Lis Glibstrup, som ville fortælle om Skjoldhøj Kirke.
Vi sang nr. 272 Sneflokke kommer vrimlende.
Vi fik kaffe, rundstykker og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Lis gav en meget fin og detaljeret beskrivelse af vores kirke, som vi har fået en kopi af. Med tilladelse af Lis får I beskrivelsen her på hjemmesiden, da den er så fin og kan læses igen og igen.

Vores kirke, Skjoldhøj Kirke ligger smukt med sin blå farve på toppen af bakken.
Kirken blev bygget i 1984 og indviet 2. søndag i advent, så vi har 40-års jubilæum i år. I 2000 kom
graverbygningen til, og i 2014 blev sognegården udvidet og total ombygget, for at få en bedre
funktionalitet og et stort industrikøkken.
Friis og Moltke var arkitekter på kirken og graverbygningen, men da vi skulle til at udvide sognegården, kunne de ikke slippe det oprindelige design, selvom det ikke fungerede særlig godt i dagligdagen. Bl.a. vil nogen af jer kunne huske hullet, vi havde hvor caféen nu er. Man kunne stå heroppe og se ned i underetagen. Det var hyggeligt, men det betød, at lyden forplantede sig fra den ene etage til den anden. Vi kunne derfor kun have et arrangement ad gangen i hele huset. Det blev arkitektfirmaet Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen der hjalp os i mål.
Kirken har plads til 265 personer, men når vi skubber foldevæggen til side, kan der sidde yderligere ca. 100 personer.
I dag kan der være separate arrangementer i kirken, i underetagen og heroppe i salene, og det har vi brug for, da der foregår meget i vores kirke og sognegård.
Tanken med våbenhuset er, at den skal fungere som en brostensbelagt gade mellem to huse. I
våbenhuset har vi de to nu 130 år gamle oliventræer. Det er her i våbenhuset vores Folkekor øver sig hver tirsdag aften kl. 19. Der er ikke optagelsesprøve til koret, så har du lyst til at synge i kor så mød op.

Kirkens klokker:
Kirken har 3 klokker, som er støbt af The Bell-foundry Petit & Fritsen fra Holland. De er afstemt efter nabosognet Gellerup.
Den største klokke vejer 640 kg, og tonen er G1. Anden klokke vejer 455 kg, og tonen er A1. Tredje klokke vejer 265 kg, og tonen er C2. Klokkerne er forsynet med automatisk ringesystem, så kirketjenerne ikke behøver at være her til de faste ringninger. Ved de øvrige ringninger, skal der trykkes på en knap.
Klokkerne er forsynet med en inskription som lyder:
1. klokke: ”Julenat, da tændte sig lyset i mørkets skød.”
2. klokke: ”Påskemorgen, da livstræet fæsted i graven rod.”
3. klokke: ”Pinsedag, nedsteg Guds kraft til vor skrøbelighed”
Teksterne er fra salmen ”Vær velkommen, Herrens år.”
Der er en trykfejl på klokke nr. 2 som hænger til venstre, idet der står Skjøldhøj Kirke i stedet for
Skjoldhøj Kirke.
For nogen år siden fik kirken installeret en mikrofon ved klokkerne med en forbindelse til en højtaler
ved orglet, da man ikke kunne høre bedeslagene, når man sad i kirken.

Orgelet, som giver os musikledsagelse ved gudstjenesten, er placeret på pulpitur over kirkens indgang, og det fremstår som en del af kirkens udsmykning set oppe fra altret. Orglet har 24 stemmer, fordelt på hovedværk, svelleværk og pedalværk + koblingsmanual. Der er 256 kombinationer i setzer-systemet. Orglet er bygget af Bruno Christensen & sønner Orgelbyggeri ApS.

Døbefonten og Alterbord:
Den oprindelig døbefont var af træ, og den bruger vi i dag til udendørsgudstjenesterne.
Nu er døbefont og alterbordet af bornholmsk Moseløkke-granit som vores lysestager på
prædikestolen og de lysestager, vi bruger til alterlysene, når der ikke er gudstjeneste.
Sokkel og granitplade på døbefonten er sekskantet. På de tre af siderne er der indhugget symboler
for:
Faderen, symboliseret ved en velsignende hånd.
Sønnen, symboliseret ved oldkirkens hemmelige symbol for Jesus, nemlig en fisk.
Helligånden, symboliseret ved en due.

Kunstudsmykning
Den kunstneriske udsmykning af altervæg samt farvekompositionerne på foldevæggen er udført af
nu afdøde kunstner Emil Gregersen.
Korudsmykningen består af fire mosaikker udført i Ravenna-stifter. Mosaikkerne danner i midten
et hvidmalet kors markeret med guldstifter langs kanten. De symboliserer de fire
skabelseselementer: ild, luft, vand og jord. Bag altret til venstre ses to aflange sprækker, som
belyses af dagslyset igennem farvet glas – det skal forestille en regnbue. Til venstre ses en due
med et grønt blad i næbbet, ligeledes udført i mosaikker.
Altersølvet (dåbsfad og lysestager) er ligeledes tegnet af Emil Gregersen. Da mange ikke syntes, der
var noget kors i kirken, blev der anskaffet et kors i midten af 90’erne, der er 6-kantet som lysestagerne. Korset blev i øvrigt sammen med lysestagerne strålet for ca. 30 år siden. Korset blev fundet i en skraldespand inde i Aarhus, og det kom tilbage til os, mens vi aldrig har fået lysestagerne tilbage, så der måtte laves nogle nye.
Flemming og Inger Lise Bau har designet og vævet antependierne, som udsmykker prædikestolen. De er afstemt i både motiv og farver efter messehaglerne, som også er designet og vævet af Flemming og Inger Lise Bau.
Vi har jo ikke noget skib i vores kirke, men hvis I lægger mærke til det, så ser det ud som præsterne står i stævnen af et skib, når de står på prædikestolen.

Messehaglerne:
Den grønne messehagel er symbol på vækst. Jacobsstigen på ryggen er fremstillet som oliventræskviste, og regnbuesolen, hvor lys og mørke er livsvæksten, ses bagved.
Den Lilla messehagel er til bodens og eftertankens tid. Tre pigtrådskors præger rygsiden.
Den røde messehagel har kærlighedens og blodets farve. Ildtunger, der stræber mod og falder fra
himlen, pryder rygsiden.
Den gyldne messehagel bruges til fest. Den er prydet af fugle/sjæle, der flyver mod himmelen.
Forsiden på alle messehaglerne er alle asymmetriske og prydes af solen og dens lysstråler, som symbol på Guds velsignelse.
Kirken har en kalender over hvilken farve, der skal bruges på de forskellige dage.

Lysgloben
For nogle år siden fik vi lysgloben, hvor man kan tænde et lys, for en eller nogle man gerne vil sende en god tanke eller bede for. Den er meget brugt og giver trøst for mange i svære tider.
Dåbstræet
For et par år siden fik vi dåbstræet. Ved hver dåb bliver der hængt et blad med navn på træet og en gang om året inviterer vi så de børn, der i årets forløb har fået deres blad på dåbstræet, til dåbstræf sammen med deres familie. Vi begynder med en lille gudstjeneste, hvor de får bladet med hjem. Bagefter hygger man sammen om lidt mad.

Kirkegården
Kirkegården er tegnet af Hans Jørgen Nielsen, og er indviet i 1992. Der er en usædvanlig høj grundvandsstand, hvilket betyder, at der kun er givet tilladelse til urnenedsættelse. Hvis man ønsker kistebegravelse, har man, som borger i Skjoldhøj sogn, ret til at blive begravet på Brabrand eller Hasle kirkegård. Udformningen af urnehaver er meget forskellige alt efter hvor man ønsker sin urne nedsat. Der er også mulighed for at blive nedsat på skovkirkegården til højre set fra kirken.

Aktiviteter
Der foregår utrolig mange ting i vores kirke. Vi lægger meget vægt på at være noget for hele samfundet i vores sogn – alle aldersgrupper fra vugge til grav og for alle sociale grupper.
• Hvis vi starter med børnene, så prøver vi at etablere noget for forældre til nyfødte i forhold til dåb. Dåbsprocenten går nedad, og det prøver vi lidt at modvirke ved dette. Desuden har vi babysalmesang et par gange om året.
• Vi har jo meget musikarbejde og har på det sidste startet et børnekor med særlig vægt på børn fra Skjoldhøjskolen
• For de unge er der nu opstartet en ungdomsklub, hvor vi udover at hygge os tilbyder en lederuddannelse for unge frivillige.
• Desværre er der jo mange unge, som har mistet enten en søskende, kæreste eller forældre, så derfor har vi i dag 4 sorggrupper for disse unge.
• Desuden er konfirmandundervisning meget vigtig. Det gælder både de almindelige konfirmander og konfirmander med specielle udfordringer. Vi vil gerne have, at konfirmanderne husker tilbage på deres konfirmandundervisning med glæde, så de ved at det er muligt at henvende sig til folkekirken, hvis man har brug for det.
For de voksne er der også mange faste aktiviteter, der gentager sig hver måned
• Kvindeklubben, som vi er en del af
• Mandeklubben, der ligesom os mødes om morgenmad og et eller andet arrangement.
• Strikkecafé
• Café happy time som er hygge for forældrene og aktiviteter for børnene samt et måltid mad for familier med børn inkl. udlændinge, som bor i vores sogn samt enlige.
• Café Himmelblå den tredje mandag aften i måneden hvor vi synger og får et måltid mad.
• Café Hygge, hvor vi om formiddagen den første fredag i måneden mødes om en kop kaffe og et rundstykke og får en hyggesnak og synger et par sange.
• Musikarbejdet omfatter de nu 4 kor, nemlig folkekoret, kammerkoret, Rhythm & Joy, som er et gospelkor og børnekoret som er for alle børn i 1. – 4. klasse.
Desuden har vi mange koncerter. Vi er meget populær hos korene og små orkestre, da vores kirkerum er virkelig god at spille og synge. Vi får en del henvendelser, hvor vi bare lægger lokaler til, og så tager grupperne sig selv at alt andet.
• Sidst – men ikke mindst har vi udover søndagsgudstjenesterne en del hverdagsguds-tjenester såsom familiegudstjenester og stillegudstjenester/Taizé gudstjenester.
En nylig undersøgelse viste, at der kommer ca. 400 personer gennem sognegård og kirke pr uge.

Efter et fantastisk foredrag var der rundvisning i kirken, og der var mulighed for at se orglet og klokkerne i tårnet.
Karen takkede Lis og fremmødte og vi sluttede med sang nr. 269 I sne står urt og busk i skjul.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.
Trods sne og glatte veje var vi 49 til dagens møde i Kvindeklubben

Blank

2023

Blank

Juleafslutning den 14. december 2023

Alle medlemmer blev registreret af Inge og Karen ved indgangen. Karen bød velkommen, og fortalte lidt om hvordan arrangementet skulle forløbe.
Vi sang 232 Der er noget i luften hvor Torben spillede til.
Derefter der fik serveret kaffe, the, hjemmebagte småkager og lidt slik, så der var tid til at snakke ved bordene.

Torben kom ind igen, nu fantastisk udklædt som julepynt.
Vi sang julesange og Torben spillede på flyglet og læste historier for os.
Vi sang 247 Barn Jesus i en krybbe lå.
Derefter læste Torben en historie, om hvad der sker i adventstiden fra Midt i en klunketid af Benjamin Jacobsen.
Midt i en klunketid er en samling småhistorier om familien Jacobsen og deres alt andet end kedelige liv. Julen var en rar tid, hvor mor lavede fin konfekt, som børnene ikke fik meget af. Men Magda fik lov at lave konfekt til sine søskende og kombinerede de to ting i verden, hun elskede mest. Sylte og chokolade. Desværre smagte det ikke, som Magda havde tænkt sig, og desuden blev det blandet med mors. Det fik uheldige konsekvenser, da overboen var syg og fik nogle stykker som opmuntring.
Bogen er en meget underholdende fortælling om en livlig familie fra en længst svunden tid.
Man får et lille indblik i en overklassefamilies liv og normer i København i 1890’erne, og det er bestemt ikke et kedeligt liv, der leves her. 
Vi sang 255 Nu tændes 1000 julelys.
Torben læste ligeledes en historie om en politistation af Storm P.
Vi sang 250 En stjerne skinner i nat
Vi sang 56 Dejlig er jorden.
Vi sang 258 En stjerne på himlen.
Torben læste historien om jul i stalden af Astrid Lindgren, som er illustreret af Harald Wiberg. Torben viste de flotte billeder af Harald Wiberg på lærredet.
Torben afsluttede og sagde tak for i dag. Karen takkede Torben for den fine og store indsats, og fortalte om menuen, som vi denne gang fik fra Mundret.

Efter maden og snak ved bordene, havde vi nogle spil omvendt banko, hvor alle startede med at stå op. Når der blev råbt et nummer op, som var på ens plade, skulle man sætte sig ned. Den der stod op til sidst, havde vundet en præmie.

Vi sluttede af med 231 Blomstre som en rosengård, og Karen sagde tak for denne gang.
Vi vil gerne takke for det fine fremmøde, og ikke mindst den gode stemning. Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Der var 75 medlemmer til dagens arrangement i Kvindeklubben.

My African Child den 9. november 2023

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen.
Karen bød som formand velkommen til mødet, og vi sang nr. 486 Fortabt er jeg stadig.
Vi fik kaffe, rundstykker og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Vi havde i dag besøg af Helle Bervig og Hanne Østergaard fra organisationen My African Child, som støtter sårbare børn i det nordlige Tanzania med skolegang. Igennem private sponsorer sikrer de børnene en tryg og værdifuld fremtid med skolegang og uddannelse.

Vi startede med, at vi alle var på gulvet til den afrikanske dans Jambo Bwana til musik og video.
Organisationen My African Child har 7 børnehjemsbørn i Tanzania, som de har kendt, næsten fra de blev født.
Det sker oftest ved, at moren bliver indlagt på det lille hospital, der ligger i forbindelse med børnehjemmet og kirken. Efter fødsel bliver barnet båret over til børnehjemmet og afleveret der, hvor barnet bliver, indtil det skal videre i systemet f.eks. i skole eller til andre familier.

Det hele startede med, at Helle fra My African Child i 2003 var ansat i Mellemfolkeligt Samvirke, og i den forbindelse var Helle i Tanzania på et uddannelsescenter i nærheden af børnehjemmet. Under opholdet var Helle en søndag med til en gudstjeneste for derefter at se børnehjemmet. Det var en stor oplevelse, som satte sig under huden. Det var svært at se på, så holdet der rejste sammen, samlede ind og købte varer på markedet, som de kørte til børnehjemmet, så de kunne få mad.
Helle havde en god kontakt til Steven Ndosi, som også var ansat i Mellemfolkeligt Samvirke og leder på turen i 2003, og Helle lavede en aftale med ham om, at hun samlede penge ind, og sendte pengene til ham. I nogle år kørte Steven på markedet en gang om måneden med sin familie, hvor de købte ind, og afleverede varerne på børnehjemmet. Det var en god start på projektet, da alle pengene gik ubeskåret til børnene.
Der gik nogle år, hvorefter Helle oprettede en blog på internettet, hvilket medførte at en ung kvinde henvendte sig til Helle. Hun havde arbejdet på børnehjemmet i et halvt år, hvor hun var tilknyttet Rønde Højskole, som havde en rejselinje. Rønde Højskole havde en aftale med netop dette børnehjem, hvor deres elever kom til Tanzania for at arbejde som frivillige et halvt år ad gangen.
Steven, Rønde Højskole og Helle slog sig sammen, for jo flere man er, jo bedre og lettere er det at hjælpe og støtte.

Helle viste billeder af 7 store børn, som de har haft siden fødslen, eller fra de var helt små. En skøn gruppe, men meget forskellige børn.
Andrea, som er fuld af energi. Han er en krudtugle, som elsker at spille fodbold. Andrea var 7 år, da organisationen efter lang tids søgen fandt hans far. Han havde fået en ny kone og et lille barn. Andrea har også en storesøster, som han aldrig havde mødt. Faren er meget engageret og deltager i møder og familiedage på skolen. Han er taknemmelig for, at hans søn har en fremtid og får en uddannelse.
Aminiel er i dag startet på ingeniøruddannelsen.
Raphael har de ikke kendt så længe, da han er vokset op på et andet børnehjem. Han har nogle svære familieforhold, og kan ikke bo ved sin far, men er tæt tilknyttet sine bedsteforældre, som han besøger, når han har fri fra skole. Han er i dag en intelligent ung mand, som skal være ingeniør. Han går i secondary school, som han er færdig med om 2 år, hvor han så skal begynde på ingeniøruddannelsen. Hvorefter han så vil hjem til stammen og hjælpe dem og udvikle, så de får nemmere ved at dyrke afgrøder. Det kan f.eks. være vandingssystem, så de kan få løftet deres levestandard.
Filiminni
går på college, og lærer at producere musik. Han har haft en svær opvækst med en vanskelig familie, men han bor ved sin bedstemor, når han har fri.
Marry er ikke så godt fungerende. Organisationen fandt hendes far, men der var ikke noget at gøre. Hun kan ikke være der i ferierne, da der ikke var struktur på noget, og de har intet. De har derfor fundet en tante, som Marry bor ved i ferierne. Hun er 20 i dag, men er som en på 14 år, så hun har brug for støtte. Marry har lært at sy, så hun kan være med til at bidrage til familiens økonomi. Derved bliver Marry også nemmere ved at blive accepteret i samfundet. Marry er nu færdig med skolen, men det kan være en udfordring at finde et sted, da der ikke er lærepladser. Organisationen prøver at hjælpe, så hun kan holdes fast i at sy. Marry har brug for kontinuerligt at være i gang.
Meriam, læser i dag til læge på universitet.
Aika er psykisk handikappet, og hun har været det, i den tid organisationen har kendt hende. Aika syr også, og er vældig dygtig til at sy tasker.
Aika, Meriam og Aminiel er 3 søskende, som organisationen har fået samlet. Aminiel er vokset op på børnehjemmet, fordi hans mor dør under fødslen, og derfor bliver hans søskende moderløse. Aminiel var tilknyttet en plejemor, som var ansat af Mellemfolkeligt Samvirke. Plejemoren fandt ud af, at hans 2 søskende Aika og Meriam som på det tidspunkt var 4 og 5 år, var sendt ud for at arbejde for andre familier, da faderen ikke var i stand til at tage sig af sine børn. De 2 børn var ilde stedt. De 3 søskende blev derefter samlet ved mamma Greys, hvor de var samlet, når de ikke var i skole, og er derfor vokset op sammen.
Organisationen prøver altid at finde en far, en bedstemor eller en tante, som er deres familie, så de får en tilknytning, kan sige jeg har en familie, og ved hvor jeg kommer fra.

Organisationen var senest i Tanzania oktober 2022, hvor nogle af børnene i den anledning var samlet på børnehjemmet. Denne gang havde organisationen deres sponsorer med, så de kunne se det virkelige liv væk fra de fine hoteller. De var også oppe for at se den skole, hvor Marry har lært at sy.

Organisationen har en samarbejdspartner i Tanzania, som hedder The Foundation For Tomorrow (TFFT), der har 103 børn. TFFT har ansatte dernede, som er meget omkring børnene, og de er også omkring Organisationen My African Child, hvilket er en kæmpe hjælp og støtte for My African Child.

Organisationen/foreningen bruger ikke administrationsomkostninger, der er enkelte ting, der skal betales, men alt er frivilligt. Sponsorerne er ikke tvunget til at give et fast beløb, nogle betaler 50 kr. om måneden andre 500 kr. Nogle betaler ikke hver måned, men når de syntes. Man kan betale 100 kr. per år, så er man medlem og så er man til generalforsamling og får information om børnene. Der er ca. 65 sponsorer, ca. 70 medlemmer og nogle virksomheder der støtter organisationen.

My African Child prøver at sende 2 personer derned hvert 3. år, og her bruger de ikke sponsorernes penge, men søger penge fra fonde. De får flybillet, overnatning og mad betalt, men betaler selv resten og bruger deres ferie på det.
Børnene har fået en sundhedsforsikring, som ikke er normalt i Tanzania, hvilket betyder de er dækket, hvis der sker noget.
I Tanzania har man ikke muligheden for fritidsjob, som vi kender det i Danmark, når de unge læser, derfor koster det penge at læse. My African Child samler ind, og finder sponsorer som vil støtte, så de kan betale, mens de unge læser.
Når der skal samles penge ind, hvilket sker ved at komme ud som i dag, og komme ud til markeder hvor der sælges ting, som er lavet udelukkende af frivillige eller lavet/købt i Tanzania. My African Child har et overskud fra salg på omkring 20.000 kr. om året. Der skal samles mindst 100.000 kr. ind om året for at betale for børnene.
Vi fik en opskrift på karklude, hvis der er nogen af os, som vil strikke til organisationen. Karkludene kan afleveres til Helle Birkmose i vores bestyrelse, så vil hun sende dem videre.
Hvis My African Child vælger at sige stop nu, er der kun en vej for børnene, og det er gaden. Når man er startet, må man fortsætte, til det er færdigt, hvilket er, når de 7 børn er færdiguddannet og i et job, som de kan leve af. Man skal tænke sig godt om, inden man starter op.

Vi fik alle mulighed for at se og købe de medbragte varer.

Helle Birkmose, som havde lavet aftalen med organisationen, kan oplyse, at der blev solgt varer og samlet ind for 2901,50 kr.
Helle og Hanne fra organisationen My African Child, var meget glade for at de kunne besøge os i dag, og de var meget taknemmelige for de ivrige købere og donationer.

Næste møde i Kvindeklubben er vores juleafslutning, hvor det er vigtigt I tilmelder jer senest 1. december.

Der var 54 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben

Modeshow med KM Mode den 12. oktober 2023.

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen og fik udleveret en lodseddel.

Karen bød som formand velkommen til mødet
Vi sang nr. 359 Nu falmer skoven trindt om land.
Vi fik kaffe, rundstykker og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Karen bød velkommen til de to repræsentanter fra KM Mode, som repræsenterede butikkerne i Viby Centret og Veri Centeret.
Inge Bindløv har, som altid, arrangeret modeshowet med KM Mode, og sørget for at vores egne modeller kunne prøve tøj til dagens opvisning.

Der havde meldt sig 5 modeller blandt Kvindeklubbens medlemmer, som i forvejen havde været i butikkerne og hver fået 4 sæt tøj, som de skulle vise til modeshowet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest

Der blev udloddet fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik af KM Mode et gavekort til butikkerne for deres fremvisning af tøj.

Vi fik alle tilbud om at blive medlem af deres kundeklub og et personligt kort fra KM Mode, som giver 20% rabat i deres 2 butikker indtil den 21. oktober. KM Mode gjorde opmærksom på, at når der gives procenter, kan varen byttes til anden vare, men der gives ikke penge retur.

Et meget flot modeshow, og Kvindeklubben holder igen modeshow til foråret.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse, og de to repræsentanter fra KM Mode fik hver et par flasker vin for deres opgave.
Vi sluttede med sangen nr. 368 regnvejrsdag i november.
Næste møde i Kvindeklubben kommer der 2 repræsentanter for organisationen My African Child og fortæller om deres arbejde. I december har vi juleafslutning.

Der var 76 til dagens møde i Kvindeklubben.

Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Kvindeklubbens fødselsdag og fortællinger af vores tidligere præst Ruth Wegeberg om tiden i Canada den 14. september 2023.

Karen bød som formand for Kvindeklubben velkommen til os alle og vores foredragsholder Ruth Wegeberg.
I dag har Kvindeklubbens 4-års fødselsdag, som bestemt er værd at fejre. Ved klubbens første arrangement, var der 26 medlemmer til stede, og i dag er vi 69 medlemmer til stede, men der 89 tilmeldte medlemmer i Kvindeklubben.
Efter ønske fra Ruth startede vi dagen med at synge sang nr. 200 Ole sad på en knold og sang.

Vi fik kaffe, rundstykker og kagekone, og der var tid til at snakke med hinanden.

Ruth takkede for invitationen, og fortalte at hun ikke havde fået sagt ordentligt farvel, og det ville hun da gerne starte med, og hun takkede for armbåndsuret, som hun fik i afskedsgave.
Ruth tog til Canada i 2018, hvor hun lige var blevet 65, og det var rigtig godt. Ruth har altid haft stor udlængsel, og hvis hun havde vidst, hun skulle være i Skjoldhøj Kirke i 34 år, ville hun have skreget, da det startede. Men dagene var aldrig ens i Skjoldhøj Kirke, menneskene kom og gik, og selv om det var det samme sted, sket der så meget andet omkring en. Ruth er selv præstebarn, og har som barn flyttet rundt i Danmark flere gange, og tænkte det skulle hendes egne børn ikke udsættes for.
Ruth solgte aldrig huset i True, og er nu flyttet tilbage til sit gamle hus fra 1636. Ruth havde lejet det ud, mens hun var i Canada. Til sidst lejede hun det ud til hendes tidligere plejebarn Vibeke, og de har passet huset, som det var deres eget. Der skete det fantastiske, at Vibeke i en alder af 45 år blev gravid med tvillinger, og da Ruth hørte det, sagde hun til dem, I bliver bare i huset til børnene, er født, og I er kommet godt oven på igen. De er kommet godt til verden, og de er så lykkelige. Ruth og Tom kom hjem for et år siden, og i mellemtiden boede de i sommerhuset Rødhus, hvilket ikke altid var sjovt, når det regnede og var koldt.
I 2002 var Ruth i Toronto som vikar i 3 måneder, og tænkte da hun kom til Vancouver i 2018, at hun kendte Canada, men det gør man ikke. Canada er et meget stort land, det næst største land i verden, og der er 4500 km fra øst til vest. Canada er opdelt i 10 provinser og 3 territorier, hvor hver provins er lidt selvstyrende, og de har samlet en fælles premierminister Justin Trudeau. Vancouver ligger i British Colombia helt ude ved vestkysten. Det politiske system er som i Amerika, man er for eller imod præsidenten, og der er ikke så meget at vælge mellem, som vi har her i Danmark. Der er 38 millioner indbyggere i Canada, 73% af dem er af europæiske emigranter, 17% asiater (kinesere) og kun 5% af de oprindelige indbyggere (First Nations, indianere og inuitter, som vi ikke må kalde dem).
Fra omkring 1950 til 1998 blev alle First Nations børnene samlet på katolske kostskoler, og det var som fængsler for børnene, og mange børn blev begravet, uden at forældrene fik besked om at de var døde. Helt op til 2019 har man fundet op til 6000 grave. Børnene har været underernæret og mishandlet/vanrøgtet.
Man ser ikke First Nations borgere, når man går i gaderne, de har områder/reservater, hvor vi ikke kommer.
Toms fætter er gift med en First Nations, og hun fortalte, at de børn som kom fra kostskolerne, ikke havde lært at være forældre, hvilket ikke er noget vi tænker over, men de har ikke haft nogen at spejle sig i.

Da Ruth var vikar i Toronto i 2002, arbejde hun i 2½ måned, og havde derefter 14 dages ferie, hvor hun sammen med Robert kørte 8000 km, hvor hun bl.a. gerne ville se Rocky Mountains.
De canadiske dollars ganger man med 5, så får man den danske krone.
Da Ruth var præst i Vancouver var det dronning Elisabeth der reagerede, men Ruth bad for dronning Margrethe, indtil hun blev bedt om også at bede for dronning Elisabeth, så bad Ruth for dronningerne Elisabeth og Margrethe.
Ruth blev ansat i en kirke under DSUK (Danske Sømands- Og Udlandskirker), som har ca. 48 kirker fordelt i hele verden, og i Vancouver var der 2 kirker, der var en i selve Vancouver, og en i Granly. Ruth fik den i Granly. Man skulle være pensioneret for at få stillingen, så det var godt, at Ruth blev pensioneret som 65-årig, så hun kunne søge stillingen. Dagen efter fejringen af Anna Sørensens 40-års jubilæum i menighedsrådet, fik Ruth besked på, at hun kunne komme til Granly i Vancouver.
Menigheden i Granly var på 35 medlemmer, og Ruth tænkte hvordan skulle det dog gå, her i Skjoldhøj er der 8000 mennesker. De var fra 75 til 94 år gamle, så Ruth og Tom blev de unge. De blev ansat for 2 år ad gangen, og var der 4½ år i alt. Under ansættelsen fik de diæter, pension som vi får i Danmark, halveret folkepension, vand, varme, el, en bil at køre i og et sted at bo, og det var fantastisk. De blev taget imod, som var de konger, og blev inviteret ud, så de kunne se hvordan folk boede ude i området.
Nogle havde 120 km til kirke om søndagen, men det forhindrede dem ikke i at komme.
Kirken er lavet i et tidligere sommerhus, på størrelse med halvdelen af vores lokale, og varmesystemet i kirken, var fra et bageri, så der duftede af brød.
At være præst for så få mennesker var spændende, og der kom 20 – 25 mennesker i kirke hver søndag, og næsten alle gik til alters. Hvis de ikke kom i kirke, skrev de til Ruth, så hun vidste, hvorfor de ikke kom. Det er fantastisk at holde gudstjeneste, når der er mennesker i kirke. Teksten betød ikke så meget, det der var vigtigt, var at der blev sunget I østen stiger solen op, Den signede dag, Det er så yndigt at følges ad. Ruth bestræbte sig på, at der skulle være et morsomt indslag i prædiken, og det var de gode til at le af. Det var skiftevis danske og engelske gudstjenester. Menigheden sang med på alle korsvarene og trosbekendelsen, og syntes det var vigtigt, for så var de med i gudstjenesten.
Desuden havde de en litteraturklub på 14 – 16 mennesker, som mødtes 2 gange om måneden, hvor de bl.a. læste En anden gren af Jesper Wung Sung (Han har været i Højskolen for at fortælle om bogen), og Guernseys Litterære Kartoffeltærteklub Af Annie Barrows & Mary Ann Shaffer, som er helt fantastisk. Den findes i dag som film på NetFlix og er værd at se. De havde også filmklub, hvor de så Badehotellet eller flere film af Morten Korch.
Der var 10 – 12 der mødtes til bibelkreds, som foregik i præstegården, hvor Ruth havde bestemt sig for, at de skulle lære om de fire evangelisters symboler: for Mathæus en engel, Markus har løven, Lukas har en okse, Johannes har en ørn. Det vigtigste for de fleste var dog den mest fantastiske danske frokost efter bibelkredsen, hvor hver enkelt bidrog med mad.
På grund af den høj alder blandt menigheden, tænkte Ruth, at hun da måtte finde ud af, hvordan de skulle begraves, når de engang skal begraves, men i Granly dør man ikke, Ruth skulle ikke snakke om døden, men de døde heller ikke, da Ruth var der, men er nu begyndt at falde fra.
Forleden fik Ruth et link på Messenger, så hun kunne følge en begravelse direkte på skærmen. De holdt begravelse i Vancouver og Ruth kunne sidde i Rødhus og se med. Det var rørende og de sang Ingen er tryk i fare.
Økonomisk er der slet ingen tilskud til kirken, og der er ingen kirkeskat, så når de kommer i kirke, så har de en kuvert med, som de ligger, når de kommer ind, hvilket Ruth lige skulle vænne sig til.
Præstegården lå lige ved siden af kirken, med en stor parkeringsplads
Man samlede penge ind ved høsttiden, så kom der ca. 100 mennesker, hvor man fik hamburgryg og citronfromage, hvilket der ikke skulle laves om på. Ligeledes var der også om foråret indsamling og spisning. Til jul var der julemarked, hvor der blev solgt håndarbejde og adventskranse. Kirken blev lejet ud til andre formål og trosretninger.
Det danske smørrebrød var noget helt særlig i Granly, det blev ofte lavet af en tidligere smørrebrødsjomfru, og det var så fint, men de kunne bedst lide at spise det med fingrene.

I stillingen behøvede Ruth ikke at stå til rådighed hele tiden, hvilket var herligt, så når Ruth arbejdede planlagde Tom vandreruter og andre ture, som han var rigtig god til. Når Ruth kommer til Højskolen, vil der være billeder og fortællinger fra deres fantastiske ture.

Under Corona var de heldige med, der var en stor parkeringsplads, hvor de kunne holde drive in gudstjeneste. Bilerne holdt med 2 meters afstand, og menigheden havde klapstole med, som de kunne side på. Dem, som ikke plejede at gå til alters, begyndte at gå til alters, for der var Baileys, og Ruth bagte en bolle til dem, som kom i en plasticpose, så kunne de få dem som oblat til nadver.
Heldigvis blev ingen smittet under gudstjenesterne. Ruth og Tom blev først smittet med Corona under et Cruise Ship fra Vancouver til Alaska.

Hvert år blev der afholdt generalforsamling i Granly, og der skulle stemmes, om kirken skulle nedlægges. Corona ødelagde så meget, det hele blev mere besværligt, og det endte med at kirken skulle nedlægges – og nu er vi her, og I skal vide at Danmark er et fantastisk land. Vi er så privilegerede, og hvor er vi heldige, og vi har en fantastisk varieret natur her.
De rejste hjem den 3. oktober 2022 med Toms lille hund Molly. Nu er Molly død, hvilket ikke er nemt for Tom, som nu har bestilt en ny hund.
Efter en uge i Canada ville Tom gerne have en Truck, den fik de med til Danmark for 34.000 kr., og det kostede 155.000 kr. at få den på hvide plader. De leder nu efter en i Danmark, som vil være interesseret i at købe den. Det er en hel særlig bil, som er fantastisk at køre i.
Bilen er blevet brugt til mange ture i Canada, som har en fantastisk natur, som til tider kan være barsk med megen regn og skovbrande.
Til efteråret skal Ruth være præst i Göteborg i 3 måneder.

 
Karen takkede Ruth for de fantastiske fortællinger  og sagde tak for i dag, og vi sluttede med at synge Fødselsdagssangen og sang nr. 355 Septembers himmel er så blå.
Næste gang den 10. oktober har vi modeshow.
Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Glas- og tekstilkunstner Karin Graungaard den 10. august 2023.

Karen bød som formand for Kvindeklubben velkommen til os alle og vores foredragsholder Karin. Vi sang nr. 350 Marken er mejet, og høet er høstet.
Vi fik kaffe og rundstykker, og der var tid til at snakke med hinanden.

Karin Graungaard er kunsthåndværker og uddannet på Designskolen i Kolding – tidligere Kunsthåndværkerskolen. Karin er en uhyre alsidig person, som arbejder både med glas og tekstiler. Karin Graungaard har skabt en serie glasengle, som hver især er et lille kunstværk og helt unikke.
Hjerteenglen er skabt til at støtte og beskytte dig gennem livet og er givet til dig i kærlighed. Produkterne har et relief hjerte på bagsiden og er produceret på eget værksted af Karin Graungaard.

Karin havde flere produkter med bl.a. tørklæder, glasblomster, glasrelieffer og glasengle.
Karin fortalte at hun var lidt nervøs for at holde foredrag for os, og derfor havde hun en grøn engel i lommen, som gerne skulle give hende lidt støtte.
Karin er barnefødt i Vestjylland på en gård, hvor hendes mor opfostrede 3 børn. Moren var rigtig god til alle former for håndarbejde, hvilket Karin fik med sig, og hun startede selv meget tidligt med selv at sy. Som lidt ældre blev det for Karin meget håndbold, hvor hun spillede på landsholdet indtil hun desværre fik en knæskade.
Som ung rejste Karin meget, og holder meget af at gå i naturen. Efter rejserne kom Karin på håndarbejdsseminariet, hvor hun fik passionen for stoffer og materialer for derefter at tage 5 år på Designskolen i Kolding. Efter Designskolen ville Karin gerne være selvstændig, sådan gik det ikke lige, men hun kom til at arbejde med sårbare mennesker og kreativitet, hvilket var meget spændende. Efterfølgende var Karin med til at starte et projekt op, hvor der kom sårbare mennesker og lavede håndarbejde. Håndarbejdet blev solgt i Underværket i Randers. Efter det blev Karin selvstændig og rejste rundt i hele Norden for at undervise i tryk, filt og broderi.
På et tidspunkt blev Karin lidt træt af tekstiler, og begyndte at arbejde med glas. Det er ikke glaspustning, men hvor man arbejder med glasplader. Glas er både blødt og hårdt og kan nogle ting. I forbindelse med hendes forældres død begyndte Karin at lave engle, og hendes søn fik en, som han kunne sove med, hvilket blev en slags trøst for ham. Ligeledes kom der en engel med i kisten, igen en med ned i urnen, og det blev starten på englene og deres betydning.
Efter en skilsmisse for 3 år siden, er Karin flyttet i skurvogn (Tiny House), som er blevet indrettet med køkken, toilet og bad. Skurvognen er placeret på en venindes mark med en fantastisk udsigt, og ved siden af skurvognen er der blevet bygget et meget lille værksted, hvor der kun er plads til små ting som engle og postkort.
Efter foredraget kunne vi alle se på Karins produkter, og der var stor interesse og købelyst.

Karen takkede Karin og sagde tak for i dag, og vi sluttede med sang nr. 368 Regnvejrsdag i november.

Lissi Vangsgaard oplyste, at fredag den 1. september kl. 10 – 12 under Café Hygge er der koncert med et seniororkester i kirkerummet. Alle er velkomne. Lissi fortalte ligeledes, at der er kommet nye malerier op at hænge i kirkens lokaler, og de kan alle købes.

54 medlemmer mødte op til dagens program.

Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Sommerudflugt til Viborg den 8. juni 2023

56 medlemmer mødte op ved Skjoldhøj Kirke kl. 10, hvor vi af en meget kompetent og venlig chauffør fra Todbjerg Busser blev kørt i dobbeltdækkerbus til Viborg Domkirke. I Domkirken blev vi delt op i 2 grupper, og 2 guider viste os rundt i kirken, og fortalte om kirkens historie og udvalgte malerier.
Opførelsen af kirken er påbegyndt af kong Svend Estridsen og færdiggjort omkring 1080. Kirken er opført i romansk stil og står både stærkt i bybilledet og i byens lange historie. Domkirken har gennem tiderne været hærget af flere brande og er ombygget og genopført flere gange, og er nu en af verdens største granitkirker.
Udsmykningen af Viborg Domkirke fra perioden 1897 til 1913 er udført al fresco af Joakim Skovgaard og en række hjælpere, som har malet direkte i våd puds. Teknikken kræver hurtighed og mod, fordi man ikke kan rette. Denne udsmykning gengiver scener fra bibelens fortællinger fra Adam og Eva og til de sidste tider. Loftsbillederne i midterskibet er udført af Joakim Skovgaard som oliemaleri i 1913. Joakim Skovgaards billeder i Viborg Domkirke er kunstnerens hovedværk og et kunstnerisk mesterværk, som folk kommer rejsende langvejs fra for at opleve.

Efter rundvisningen i kirken, gik vi til restauranten Latinerly, hvor vi enten fik et Stjerneskud eller en Bøfsandwich. Maden havde vi bestilt hjemmefra, og drikkevarerne købte vi hver især i restauranten. Maden var rigtig god og betjeningen fantastisk.
Latinerly har været festsal for byens finere embedsmænd, konditori, slyngelstue, og grønthandel indtil 1954, hvor det blev værtshus og fra 1957 kendt for spisestedet med Munkeplatten. I dag er det et historisk spisested med fuld fokus på at bevare den klassiske LY-stemning.
Her er der er plads til, at hele Viborg kan mødes til en saftig steak, et godt glas vin, live musik hver fredag og ølklub med hundredvis af medlemmer. Latinerly er fortsat hele byens mødested.

Godt mætte blev vi kørt eller gik selv ned til Viborgsøerne, hvor vi havde bestilt en sejltur på søerne med Margrethe 1.
Der var lidt forvirring om antallet, men Karen kunne vise på skrift, at vi havde bestilt til alle mand. Der stod malet med stor skrift, at båden var godkendt til 65 personer, og på deres hjemmeside står der, at båden er til 64 personer. Kaptajnen og guiden sagde, at da vi var for mange og alt for tunge, kunne vi ikke sejle under broen til Søndersø, men fik i stedet to ture rundt på Nørresø. De viste os dog en hvid målepind, hvor vandstanden normalt befandt sig, vandstanden var for lav, og vi var ikke for tunge (ha ha).
Vejret var fantastisk, og det var en meget smuk sejltur. Der var guide på båden, men det var desværre kun dem som sad inde i skibet, der kunne høre, hvad der blev sagt. Der var så tid til snak, mens man så den flotte udsigt.
Skibet Margrethe 1 er fra 1935, og har sejlet på Sjælland, Haderslev Dam, Randers Fjord indtil det kom til Viborgsøerne i 1997.

Efter sejlturen kørte vi til Kongensbro Kro til kaffe og en lækker lagkage. Der var sørget flot til de få, der ikke kunne spise lagkage.
Der har været kro i Kongensbro siden 1663, da Kong Frederik 3. gav stiftamtmand Ebbe Gyldenstierne ret til at drive kro ved Gudenåens bred. 

Mæt i mave og af indtryk kørte vi hjemad mod Skjoldhøj Kirke.
Bestyrelsen siger tak for en dejlig dag med mange glade medlemmer.

Kvindeklubben Skjoldhøj har været så heldige, at vi har modtaget Peter Grosen Andersens Mindefond til betaling for bussen.

Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Folkedans af Betsy Dahlgaard den 11. maj 2023

BillederKaren bød som formand for Kvindeklubben velkommen. Vi sang nr. 279 Kom maj, du søde, milde.
Vi fik kaffe og rundstykker, og der var tid til at snakke med hinanden.

Betsy holdt et kort oplæg om folkedansens oprindelse, hvorefter vi skulle på gulvet og danse en traditionel folkedans.

Betsy Dahlgaard startede i danseskole som barn, og har danset hele livet. Er ansat som sundhedsplejerske i Syddjurs Kommune. For en del år siden flyttede Betsy til Mols, hvor hun begyndte at gå til folkedans. I dag bor Betsy i Mørke og bruger stadigvæk megen tid på at undervise og danse.

Dansk folkedans er dans overleveret fra den vesteuropæiske dansekultur, som den blev udøvet over hele Europa fra ca. 1750 til 1850. Folkedansen er herefter tilpasset lokale forhold, så der i dag eksisterer en dansk folkedansekultur med egen tone og danseform. Folkedans er traditionel, folkelig dans, der er karakteristisk for et land eller en egn, og en fællesbetegnelse for bondesamfundets danse. Der var altid levende musik med spillemænd, der var danseledere, som bestemte, hvad man skulle danse. De forskellige egne i Danmark tilrettede deres danse, så derfor hedder dansene altid noget om, hvor de kommer fra, eller man ved hvor de kommer fra. Man brugte/bruger dragter, som ikke er nationaldragter men egnsdragter. Hver sin egn har sin egen dragt, som vi f.eks. kender det fra Fanødragten. For at fastholde kulturen begyndte man sidst på 1800-tallet at nedskrive musikken og dansene, så man i dag har nedskrevet alle folkedansene, hvilket førte til Foreningen for Folkedansens Fremme i 1901, hvor man har systematiseret dansene og musikken. Landsforeningen Danske Folkedansere blev stiftet i 1929, og det er den foreningen, der i dag har alle medlemmerne, og der er i dag 275 foreninger og 12.000 der i dag danser folkedans. Mange af foreningerne er i dag organiseret under Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), som er en fordel i forhold til kontingent og andre ting. De udbyder f.eks. kurser for dansere og spillemænd.

I dag danses der i lokale folkedanserforeninger, og der danses stadigvæk som regel til levende musik. Der sidder oftest mellem 3 og 5 spillemænd med harmonika, violin og måske en fløjte. Spillemændene bruger folkedansernes øvegange som deres egne øvegange. De er som regel ulønnede, og får måske en buket blomster ved afslutningen. Der er en gensidig afhængighed af hinanden. De skal have et sted at øve deres musik, og danserne skal have noget musik at danse til.

Man kan komme alene til folkedans, og man kan sagtens danse med en anden af samme køn. Til folkedans danser man i en times tid, så er der medbragt kaffe og kage, der bliver sunget et par sange fra Den danske højskolesangbog med musik fra spillemændene, så bliver der danset yderligere en times tid, og til afslutning bliver der sunget endnu en sang.

Folkedans er for alle; ung, gammel, med eller uden skavanker. Alle kan være med, og den enkelte tilpasser sig efter sin egen formåen, og sådan blev det også for os. Man kan tage kortere skridt, man kan sidde på en stol, og lave dansetrin med fødderne, eller man kan sidde over, hvis der er brug for det.

Så blev det vores tur. Vi fandt hinanden 2 og 2 og prøvede enkelte af totaldansene, hvor man ikke har fast partner.
Vi prøvede ihærdigt – det gik godt – det gik i fisk, men vi fik rørt os og moret os.

Et meget spændende foredrag og meget underholdende undervisning.
Karen takkede Betsy og sagde tak for i dag, og vi sluttede med sangen nr. 325 Sommersalme.
51 medlemmer mødte op til dagens program.
Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under Billeder.

Modeshow med KM Mode den 13. april 2023

Alle medlemmer betalte 30 kr. ved indgangen og fik udleveret en lodseddel.

Karen bød som formand velkommen til mødet, og spurgte ind til om alle havde modtaget information via mail om vores sommerudflugt i Kvindeklubben. Enkelte havde ikke hørt noget, og der blev udleveret kopier. Flere medlemmer har allerede tilmeldt sig sommerudflugten, men enkelte har ikke bestilt mad. Det er vigtigt I alle bestiller mad til vores frokost.
Vi sang nr. 287 Det er i dag et vejr – et solskinsvejr.
Vi fik kaffe, rundstykker og pålæg, mens der var tid til snak ved bordene.

Karen bød velkommen til de to repræsentanter fra KM Mode, som repræsenterede KM Mode i Viby Centret og Veri Centeret.
Inge Bindløv har, som de forrige år, arrangeret modeshowet med KM Mode, og sørget for at vores egne modeller kunne prøve tøj til dagens opvisning.

Der havde meldt sig 5 modeller blandt Kvindeklubbens medlemmer, som i forvejen havde været i butikkerne og hver fået 5 sæt tøj, som de skulle vise til modeshowet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest

Der blev udloddet fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik af KM Mode en fin gave for deres fremvisning af tøj.

Vi fik alle et personligt kort fra KM Mode, som giver 20% rabat i deres 3 butikker indtil den 21. april.

Et meget flot modeshow, og KM Mode kunne fortælle, at vi i Kvindeklubben kan holde modeshow igen i efteråret.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse, og de to repræsentanter fra KM Mode fik hver et par flasker vin for deres opgave.
Vi sluttede med sangen nr. 308 Hilsen til forårssolen.
Næste møde i Kvindeklubben er om dans/folkedans.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Der var 70 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Psykolog Annie Smedegaard fortæller om livets genvordigheder, og hvordan vi tackler udfordringer – den 9. marts 2023

64 medlemmer mødte op til dagens foredrag. Karen bød som formand for Kvindeklubben velkommen. Vi sang nr. 384 I Danmark er jeg født.
Vi fik kaffe og rundstykker, og som noget nyt afprøvede vi, at medlemmerne selv skulle hente brød og pålæg på tre rulleborde. Dette for at sikre alle kunne få, og vi nemmere kunne fylde op på fadene. Under kaffen var der tid til at snakke med hinanden.

Annie er uddannet psykolog, har undervist på social- og sundhedsskolen i Aarhus, hvor hun den sidste tid arbejdede med unge mellem 17 og 25 år. Annie blev pensionist for 2 år siden, hvilket hun har været glad for, men det har også været svært. Havde ikke svært ved at undvære arbejdspladsen, men svært ved at undvære de unge, så Annie valgte at blive frivillig i ungeorganisation Husrum, som arbejder med unge ensomme. Samtidig er Annie tilknyttet studiestøtten på den gamle arbejdsplads, og hjælper unge som har svært ved at tage uddannelse.

Annie havde selv henvendt sig til Karen for at spørge om Kvindeklubben kunne bruge en foredragsholder, der vil fortælle lidt om, hvorfor vi er blevet, som dem vi er.
Annie har valgt at fokusere på:
1) hvad siger teorien om, hvordan vi bliver, som dem vi er.
2) de sidste 2 trin på udviklingsfasen. Der hvor vi er nu. Den 7. fase er fra 35 – 60, og den 8. fase fra 60 og resten af livet.
3) hvad er det, der er svært og godt ved at være i vores alder.
4) en ny amerikansk undersøgelse, der er lavet på 80.000 amerikanske ældre, der har svaret på spørgsmål vedrørende bevarelse af livskvalitet. Den ældste var over 100 år. Hvad er det, vi selv kan gøre for at holde os i gang og være friske?

Hvad er det, som vi mennesker skal have lært, fra vi bliver født til vi dør?
Vi skal lære nogle fundamentale ting, og vi skal lære dem i samarbejde/relationer med andre. Relationerne til andre mennesker forandrer sig gennem livet. De første leveår, er gennem relationen til vores forældre, derefter gennem kammerater, så venner og kærester, så ægtefælde, kollegaer og dem vi omgås i det daglige. Hver livsalder har sine relationer, og måske kender vi nogle fra langt tilbage i livet.
Vi skal have lært tillid til andre mennesker, og den tillid skal vi have med os gennem hele livet. Det er vigtigt, vi lærer at have tillid, ellers får vi mistillid. Nogle er mistroiske og har mistillid til alt og alle.
Vi skal lære selvstændighed, vi skal lære at klare os selv. Det starter allerede hos helt små børn, som vil selv og kan selv. Det er selvstændigheden, som kommer frem, og den er vigtigt at have med os gennem hele livet.
Vi skal kunne tage et initiativ. Det er kvinder rigtig gode til, og bedre til end mænd.
Vi skal have en form for selvværd. Man ved, hvad man selv er værd. Det er mændene bedre til end kvinderne.
Vi skal bygge vores identitet, og den bygger vi gennem hele livet. Der er nogen ting der ændre sig, men der er også noget, som ikke ændre sig, og hænger ved os gennem livet. Identiteten er som et hus, hvor fundamentet bliver bygget som barn, hvorefter der bliver bygget en etage på ad gangen, alt efter hvad vi laver.

Den 7. fase fra 35 – 60 år, hvor vi stadigvæk skal udvikle os, er den fase hvor langt de fleste har travlt med børn, ægtefælde, hus, arbejde, venner og forældre der begynder at blive gamle. Hvor det hele går slag i slag, og er det samme hver dag. Her er der mange, der begynder at finde ud af, hvad der egentlig interesserer en. Man går til noget, eller man strikker, fordi man skal væk fra karrusellen, der kører og kører. Man tager på ferie for at komme lidt væk. Den fase er rigtig vigtig, for at vi, i den fase hvor vi er i nu, stadigvæk kan udvikle os, og kan finde ud af hvem vi er, og hvad vi gerne vil.
I den 8. fase hvor vi er nu, er fasen hvor vi skal have integritet, som betyder, vi kan leve i overensstemmelse med os selv. Jeg bestemmer selv, og tør sige hvad der passer mig, uden at være upassende. Vi tør udtrykke os, stå frem og sige, hvad er det, jeg mener. Det er vigtigt at kunne.
Med alderen kommer der også noget, der ikke er så godt, og det skal vi kunne mestre. Vi kan miste. Vi er stoppet på arbejdsmarkedet, og det er et tab, at vi ikke har det længere. Vi har mistet forældre, og nogle har mistet ægtefælle.

Der er kommet nye ting frem omkring sorg. Tidligere snakkede man om sorgens faser, som man skulle igennem. Det taler man ikke så meget om mere. I dag taler man om Tab og Reetablering, hvor man i Tabs sporet har alle følelserne med smerten over tabet, man bliver ked af det eller vred over tabet. Samtidig kører Reetablerings sporet, hvor vi får ordnet de ting, der skal gøres.  De to spor kører samtidig, vi kan være i Tabssporet for kort efter at være i Reetableringssporet. Man svinger fra det ene til det andet. Vi kender alle til det. Da vi sluttede på arbejdsmarkedet, havde vi dage hvor det var vidunderligt at have fri, så var der andre dage, hvor vi syntes, det hele var kedeligt og trist. Der er en pendulering mellem det at have det forfærdeligt, og det skal vi nok klare. Det er en ny måde at se sorg på, hvor man ikke venter på, at nu skal man komme i den fase, men man arbejder med det, der er lige nu. Derfor overkommer vi det, når vi mister. Vi mister måske også færdigheder og får skavanker, men vi overkommer det, og vi klarer det, selv om det kan være træls. Vi er gode til at klare os selv, fordi vi har integritet, og vi har lært alle de tidligere nævnte færdigheder gennem hele vores liv.

Mænd og kvinder sørger forskelligt. Kvinder sørger ved at snakke om det, vi mærker og føler det. Kvinder kan sætte ord på det, og vil have tid til at sørge.
Mænd har ikke sproget for det, og har svært ved at sætte ord på det. De er opgave relateret, og vil skynde sig at få det ordnet, og de vil gerne have, at alt hurtigt bliver normalt igen. Derfor sørger mænd og kvinder forskelligt, og der er ingen af disse måder, der er den rigtige, men den måde man får hjælp på, når man er i sorg eller krise, er til kvinderne, da det er ved at snakke om det. Mændene gør det på deres måde, og det skal kvinderne lære at acceptere.
Forskelligheden er noget, man er meget opmærksom på i dag, når man skal hjælpe ægtepar, da de skal hjælpes forskelligt. Kunsten i det hele, er at lade hinanden være, og lade os sørge på forskellig måde. Lade os kommer over udfordringerne på forskellig måde.

Det gode ved vores alder:
– vi kender os selv
– vi tør forandring
– vi er gode til at gå til gymnastik, kvindeklub, strik og andet. Vi sidder ikke hjemme og venter på, at telefonen ringer.
– vi har tiden
Der er en masse gode ting i vores alder, vi har udviklet os, siden vi holdt på arbejdsmarkedet, og vi udvikler os hele tiden. Godt vi ikke sidder hjemme, og ikke ved hvad vi skal gøre. Det er der desværre mange ældre, der gør. De fleste ensomme findes mellem de unge og de ældre. De unge siger, der bliver stillet mange krav til dem, og meget af deres kommunikation foregår på nettet. De kan have bedste venner, som de ikke har set. De har ikke lært at være sammen, og har dermed ingen sociale kompetencer.

Opskriften på at blive gamle på en god måde:
Der er stort antal på 80.000 ældre amerikanere, som har været med i en rigtig god undersøgelse.
Undersøgelsen viser, hvad der betyder noget for et godt liv.
– vi skal være fysik aktive. Det betyder ikke, vi skal løbe en maraton, men det handler om, at vi kan overkomme de almindelige ting i hverdagen. Vi kan gå eller cykle en tur, eller hvad vi nu har lyst til. Når kroppen bliver brugt, kommer der ilt til hjernen.
– vi er kognitiv aktiv, hvilket betyder at hjernen er aktiv og kommer på arbejde. Hjernen skal bruges, den må ikke stå stille. Det behøver ikke at være hele tiden, så kommer vi på overarbejde, men godt at vi en gang imellem løser noget, som er udfordrende. Vi skal holde os selv i gang hjernemæssigt, hvilket også er godt i forhold til ikke at udvikle demens. Vi kan løse kryds og tværs, lave sudoku, lære et nyt sprog, se fjernsyn, strik, sy, læse eller høre bøger osv.
– det vigtigste er, at vi socialt aktive. Noget af det bedste for hjernen er at være sammen med andre mennesker, som ikke er som en selv. Det handler om at have det godt, og om at kunne følge med, og det gør os godt tilpas, hvis vi forstår, hvad der foregår omkring os.
– vi skal nyde. Vi nyder forskelligt. Nogle et glas rødvin fredag og lørdag, noget god mad, andre et varmt karbad, nogle at gå en tur rundt om søen. Der er mange måder at nyde det på. At kunne finde nydelsen er vigtigt, og vi skal give os selv tid til at nyde det. Vi har i Danmark lært, at vi skal yde, før vi kan nyde. Det er der ingen grund til, når man er over 60 år, da vi har ydet og ydet, så lad os nyde livet, og det vi godt kan lide.

Et meget spændende og lærerigt foredrag.
Karen takkede Annie og sagde tak for i dag, og vi sluttede med sangen nr. 136 Papirsklip.

Generalforsamling og modeshow med genbrugstøj i Kvindeklubben Skjoldhøj den 9. februar 2023

Alle medlemmer blev registreret ved indgangen, og betalte 30 kr. for kaffe og brød.
Karen bød som formand velkommen til dagens program. Vi startede med at synge nr. 270 Der er hvidt derude, hvorefter vi fik kaffe og rundstykker.

1) Valg af dirigent
Bestyrelsen foreslår Lis Glibstrup som dirigent til denne generalforsamling.
Dette blev modtaget.

Lis takkede for valget, og overtog derefter styringen af generalforsamlingen.

Ifølge vedtægterne skal generalforsamlingen varsles 3 uger før per mail, og skriftlige forslag til generalforsamlingen skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før.
Indkaldelsen er udsendt den 17. januar ved mail.
Dagsorden til generalforsamlingen er udsendt sammen med indkaldelsen.
Lis konstaterede generalforsamlingen lovligt indkaldt.

2) Valg af referent:
Bestyrelsen peger på Inger Marie Horsman som referent til denne generalforsamling.
Dette blev modtaget.

3) Stemmetællere:
Vi besluttede, at der kun skulle vælges stemmetællere, hvis det blev aktuelt.

4) Formandens beretning (Karen):
Karen spørger ind til:
1) om vi skal have nogle små events. Det kan være væksthuset, biografture eller en tur ind i byen. Det var der interesse for.
2) om der er nogen, som ser på Kvindeklubbens hjemmeside. Lidt over halvdelen besøger hjemmesiden.
3) om der er stemning for modeopvisning 2 gange om året (forår og efterår). Mange ønskede dette.
4) om der er nogen, som kan spille på klaver eller andet instrument. Det var der ikke.

Vi startede med Corona nedlukning i januar, men heldigvis åbnede kirken sidst i januar. Den 10. februar havde vi generalforsamling, hvor der mødte 45 medlemmer op. Her fik vi vores nye suppleant Anna-Grethe.
Den 10. marts havde vi besøg af Tonni, som underviste os i påskedekorationer, der var lavet af både friske blomster og ting fra naturen.
Den 7. april havde vi modeopvisning af forårstøj fra KM Mode, som blev præsenteret af vores altid veloplagte modeller fra Kvindeklubben. KM Mode kom med mange gevinster til medlemmerne og 20% rabat i nogle dage.
Den 12. maj havde vi besøg af Torben, som viste billeder og fortalte om Jelling og kongerne.
Den 9. juni var vi på en bustur til Ebeltoft. Vi sang i bussen og chaufføren fortalte undervejs. Vi besøgte først Glasmuseet, hvor vi havde en guidet rundvisning. Vi spiste på Restaurant Karens Køkken, hvor vi fik stjerneskud eller burger. Derefter så vi Fregatten Jylland, og vi sluttede af på Gammel Løgten Strandkro med kaffe og kage.
Den 11. august havde vi besøg af Katrine Tilma, som fortalte om sammenhold, fællesskab og hvordan vi er afhængige af hinanden.
Den 8. september fejrede vi 3-års fødselsdag med kaffe og kagekone, og Hans Dammeyer sørgede for at det blev ekstra festligt med gæt og syng.
Den 13. oktober var en meget bevægende og brutal fortælling fra 2. verdenskrig af Helga Küssner.
Den 10. november fik vi igen besøg af Tonni, som denne gang viste, hvordan man kan lave juledekorationer.
Den 8. december havde vi juleafslutning. Vi startede med kaffe, småkager og chokolade, hvorefter vi spillede nogle spil omvendt banko. Derefter kom Torben udklædt som juletræ med lys i. Torben spillede klaver, og vi sang sange, hvorefter Torben læste juleeventyr.
Vi fik smørrebrød og diverse drikkevarer. Vi sluttede af med flere spil omvendt banko.
Der var ingen spørgsmål til beretningen.
Beretningen blev godkendt.

5) Fremlæggelse af revideret regnskab (Inge):
Inge har som kasserer udarbejdet et budgetskema, som Bodil Vind har været revisor på.
Inge udleverede nogle få eksemplarer af regnskabet, som blev sendt rundt.
Som I kan se af regnskabet, er vi så heldige at vi har vi modtaget 3000 kr. af Skjoldhøj Kirke. Der er kontingent fra 79 medlemmer i 2022, og i år er vi indtil nu 72 betalende medlemmer.
I februar havde vi udgifter til forplejning og et gavekort til Lis, som tak for opgaven som dirigent.
I marts havde vi udgifter til forplejning, materialer og et gavekort til Tonni.
I april havde vi udgifter til forplejning og vingaver til KM Mode.
I maj havde vi udgifter til forplejning ag gavekort til Torben
I juni havde vi udgifter til vores udflugt, og den kostede noget mere.
I august havde vi udgifter til forplejning og gavekort til Katrine Tilma.
I september havde vi udgifter til kagekoner og vinkasse til Hans Dammeyer.
I oktober havde vi udgifter til forplejning, gavekort og kørepenge til Helga Küssner.
I november havde vi udgifter til forplejning, materialer og et gavekort til Tonni.
I december havde vi lidt udgifter i forbindelse med vores juleafslutning. Vi sendte et gavekort på 1000 kr. til Jens Bindløv, som tak for hjælpen med vores hjemmeside. Jens har hjulpet helt gratis med vores hjemmeside siden vi startede Kvindeklubben.
Vi har brugt lidt over 2000 kr. mere end vi har fået ind, men der er stadigvæk penge i kassen.
Spørgsmål: Når nu prisen på kaffen er hævet til 30 kr. er det fordi nogle af pengene også skal gå til arrangementer? Pengene går i en fælles kasse, men der er generelle prisstigninger på rundstykker, smør, ost og pålæg. Vi holder øje med tilbud, og køber ind billigst muligt.
Regnskabet blev godkendt.

6) Fastsættelse af kontingent:
Der er et forslag fra bestyrelsen, om at vi fra 2024 hæver kontingentet fra 100 kr. til 150 kr.
Når der er nogen, der holder foredrag, kan vi ikke blive ved med at give en flaske vin. Mange foredragsholdere koster penge.
Spørgsmål: Hvad med at sætte det op til 200 kr. eller vi frivilligt kan indbetale mere?
Man kan altid indbetale med MobilePay, men bestyrelsen er enige om, at det kan balancere i 2023. Der er lidt penge på kistebunden og vi får igen tilskud fra kirken.
Vi ønsker ikke at beløbet bliver for højt, så der er nogen, som ikke har råd til det. Bestyrelsen gør sig umage med at holde det på et fornuftigt plan, så alle kan være med. Kvindeklubben er startet som noget socialt, og det skal ikke kaste noget af sig.
Det blev godkendt at kontingentet fra 2024 hæves til 150 kr.

7) Valg af bestyrelse:
Vi vil gerne have et par stykker mere med i vores bestyrelsesarbejde. Der skal være 5 bestyrelsesmedlemmer, og gerne nogle suppleanter.
Formanden vælges for 2 år i lige år, og næstformanden vælges for 2 år i ulige år, øvrige medlemmer vælges for et år ad gangen.
Bestyrelsen konstituerer sig selv efter valget.

Karen Mortensen (formand)                       er ikke på valg
Lissi Vangsgaard (næstformand)                  på valg – modtager genvalg
Inge Jensen (kasserer)                                på valg – modtager genvalg
Helle Birkmose(bestyrelsesmedlem)            på valg – modtager genvalg
Inger Marie Horsman (sekretær)                 på valg – medtager genvalg

Der skal være 5 i bestyrelsen. Medlemmerne blev genvalgt.

Nuværende suppleanter
Anna-Grethe Lohse Mathiesen er på valg og modtager genvalg.
Anna-Grethe blev genvalgt som suppleant.
Susanne Petersen modtager ikke genvalg som suppleant, men Susanne vil gerne fortsætte som hjælper, og kommer derfor og hjælper os i forbindelse med vores arrangementer her i kirken, hvilket vi sætter stor pris på.
Tove Rasmussen ønsker at blive en del af bestyrelsen som suppleant. Tove blev valgt.
Bente Kajser, som er medlem af menighedsrådet, ønsker at blive en del af bestyrelsen som suppleant. Bente blev valgt.
Menighedsrådet har den regel, at der skal være en kontakt til menighedsrådet, så kan vi bruge Bente til det.

8) Valg af revisor:
Bodil Vind har været revisor for indeværende år, og Bodil modtager ikke genvalg. Inge Bindløv blev valgt som ny revisor for Kvindeklubben.

9) Indkomne forslag
Der er ingen indkomne forslag. Indkomne forslag vedrører f.eks. vedtægtsændringer.

10) Eventuelt:
Der er kommet et arrangement forslag om en tur til August Art på Mols. August Art er et kreativt værksted på Mols, med ca. 30 tilknyttede kunstnere. Der er mulighed for opstilling af borde til os. Vi kan selv medbringe frokost/drikkevarer, og de kan lave kaffe.
Dette er et forslag til bestyrelsen som de evt. kan arbejde videre med.

Spørgsmål:
1) Skal man melde fra, hvis man bliver forhindret, efter man har tilmeldt sig?  I må gerne melde afbud til Karen, men vi er fleksible, så en enkelt fra eller til kan vi nemt håndtere.
2) Hvis der kommer nogen, som ikke er medlem, skal de så ikke betale mere for kaffe og brød? Alle er medlemmer. Ved alle arrangementer bliver alle registreret ved indgangen, og der bliver kontrolleret, om der er betalt kontingent og for kaffe.
Lis takkede
– for god ro og orden
– for at der blev valgt 2 nye suppleanter
– bestyrelsen for det store arbejde de ligger i opgaven. Det har betydning for mange mennesker, og det er dejligt at se, hvor hurtigt Kvindeklubben er blevet en stor klub.

Karen takkede Lis for arbejdet som dirigent, Bodil som revisor og Susanne for arbejdet i bestyrelsen. Alle 3 fik en lille erkendtlighed.

Vi sluttede generalforsamlingen med sang nr. 200 Ole sad på en knold og sang

Derefter var der modeshow fra genbrugsbutikken Din Genbrug – Tilst i Anelystparken.
Bodil, Marie og Conni viste hver 3 sæt tøj fra genbrugsbutikken.
Det var et fantastisk show, der var velforberedt. De var klædt på til hverdag og fest med tilbehør af smykker, tasker og sko.
De havde ligeledes en del tøj med til salg, som de havde hængt ude i garderoben. Det hele var billigt, og de fik også solgt noget.
Bodil informerede om, at de mangler flere frivillige i butikken.
Karen takkede de tre modeller, som hver fik en flaske vin for opgaven.
Karen sagde tak for i dag, og vi sluttede med sang nr. 142 Livstræet.

Der var 62 fremmødte medlemmer.
Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Stolegymnastik den 12. januar 2023

Alle medlemmer blev registreret ved indgangen, og betalte 30 kr. for kaffe og brød. Vi har på grund af de generelle prisstigninger været nødsaget til at hæve beløbet fra 20 kr. til 30 kr.
Karen bød velkommen, og fortalte lidt om vores næste arrangement, som er generalforsamlingen. Vi vil meget gerne have et par stykker mere i bestyrelsen.
I forbindelse med Generalforsamlingen vil der blive vist genbrugstøj og tilbehør fra genbrugsbutikken i Tilst.

Vi startede dagen med sang nr. 269 I sne står urt og busk i skjul, og derefter snak ved bordene mens vi fik kaffe og rundstykker.

Efter kaffen kom Marianne Vangsgaard for at lave stolegymnastik med os. Marianne er zoneterapeut og gymnastikinstruktør ved Dag- og aftenskolen Fælles Fritid, og har desuden to gymnastikhold hver onsdag formiddag i TST Hallen.

Vi fik ikke kun rørt musklerne i kroppen, men også vores hukommelse og ikke mindst vores lattermuskler.
Karen takkede Marianne, som fik 300 kr. og en flaske vin for den fantastiske undervisning.
Efter gymnastikken var der igen tid til snak og vi sang:
Nr. 232 Der er noget i luften
Nr. 402 Blæsten går frisk over Limfjordens vande
Nr. 129 Barndommens land

Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Der var 55 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Blank

2022

Blank

Juleafslutning 8. december 2022

Alle medlemmer blev registreret af Inge og Karen ved indgangen, hvor de fik udleveret en bankoplade. Karen bød velkommen, og fortalte lidt om hvordan arrangementet skulle forløbe.
Vi startede med at synge Nu tændes tusind julelys, hvorefter der blev serveret kaffe, the, småkager og lidt slik, så der var tid til at snakke ved bordene.
Derefter havde vi nogle spil omvendt banko, hvor alle startede med at stå op. Når der blev råbt et nummer op, som var på ens plade, skulle man sætte sig ned. Den der stod op til sidst, havde vundet en præmie.

Vi fik besøg af Torben, der var fantastisk udklædt, som et meget grønt juletræ med lys i.
Torben havde planlagt et meget fint program for os.
Vi sang julesange og Torben spillede på flyglet og læste historier for os.
Først sang vi Juletræet med sin pynt.
Derefter læste Torben fra Peters Jul, først afsnit 3 Peters Jul derefter Ved juletræet.
Vi sang Der er noget i luften.
Torben læste ligeledes Jul i den gamle brugs, om hvordan det var at være lærling i gamle dage.
Vi sang En stjerne skinner i natt (norsk)
Torben læste Mod julen af Jeppe Aakjær. Den er skrevet i 1912, og omhandler julen i 1880.
Vi sang Barn Jesus i en krybbe lå.
Torben viste lysbilleder fra Søren Bruns jul, hvor Søren har problemer med julen. Søren er ikke glad for julen, og han glæder sig ikke.
Vi sang En rose så jeg skyde.

Torben afsluttede og sagde tak for i dag.
Karen takkede Torben for den fine og store indsats, og der blev serveret smørrebrød og drikkevarer.

Efter maden og snak ved bordene havde vi flere omgang banko, og vi sluttede med sangen Glade jul, dejlige jul.

Vi vil gerne takke for det fine fremmøde, og ikke mindst den gode stemning. Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Der var 64 medlemmer til dagens arrangement i Kvindeklubben.

Tonny viser juledekorationer den 10. november 2022

Vi indledte mødet med sangen: Nu falmer skoven trindt om land.

Da kaffe og rundstykker var overstået, gav vi ordet til Tonny – en erfaren og veloplagt blomsterbinder, som medbragte flere færdige arbejder – meterhøje juletræer, kranse og dekorationer. Desuden materiale til nye modeller, som vi så kunne tage ved lære af. Vi fik mange gode tips – hvordan bliver en lille cypres i en potte, til et sølvglinsende juletræ, garneret med kogler, hyacinter og mos med mere.

Tonny fortalte en del om arbejdet, og han kom desuden rundt ved bordene, og viste os hvordan vi tråder kogler, og sætter grene på kryds og tværs med en metaltråd. Hyacintløg sættes dog på med en lille træpind, da en metaltråd vil ruste.

Vi sad tætpakkede i en halvrund kreds, så de fleste af os kunne se, hvad der foregik. Vi kom virkelig hinanden ved – og stemningen var rigtig god.

Tonny sluttede af med at trække nogle heldige vindere, som fik en dekoration med hjem. Hovedgevinsten var en mægtig adventskrans.

Vi sluttede af med sangen: Nu er jord og himmel stille. Bodil sang for til begge sange med sin liflige stemme.

I al beskedenhed – syntes vi vist alle, at det var en skøn og vellykket dag.

Helga Küssner fortæller om sin barndom i Tyskland den 13. oktober 2022

60 medlemmer mødte op til foredrag af Helga Küssner, som fortalte om sin barndom i Tyskland under krigen. Karen bød som formand for Kvindeklubben velkommen, og vi sang efter Helgas ønske Jeg ved en lærkerede.
Vi fik kaffe og rundstykker. Under kaffen var der tid til at snakke med hinanden.

Helga er født i 1936, og har derfor oplevet krigen. Moren var født i 1911 i Flensborg fra en meget dansksindet familie. Hun kom fra et fint hjem, og fik en god uddannelse. Moren endte med at komme til Hamburg, hvor hun ville være sygeplejerske, og var der til 1933, hvor hun blev nødt til at flygte, under et besøg hos en jødisk kvinde. På dette tidspunkt var Hitler startet med at finde jøderne. Helgas mor blev hentet af sin far efter denne oplevelse, og blev derfor ikke færdig som sygeplejerske. Først mange år senere blev moren færdiguddannet som sygeplejerske på Diakonissestiftelsen i Flensborg.
I Hamburg havde Helgas mor lært hendes far at kende, som var ingeniør på et stort skibsværk. De bliver gift i 1935, og i 1936 bliver Helga født. Derefter fik de endnu en datter i 1937 og en søn i 1941. Efter krigen i 1951 fik de endnu en søn, en lille efternøler, som fik et helt andet liv end de 3 første børn.
Indtil Helga var 6 år, havde hun en fantastisk barndom, hvor de boede et fint sted i Hamburg. Når faren var færdig med et skib, tog han altid med på den første tur, som kunne tage en uge eller mere. Det benyttede moren sig af, så de tog til Flensborg. De havde 2 hjem de første år, og tog tit til Flensborg, hos Helgas mormor og morfar. Huset i Flensborg lå ned til fjorden, tæt på den danske grænse.
Helgas mor var lidt fint på den, børnene måtte ikke være sammen med børnene i kvarteret. De gik rundt i rosenhaven i meget flot tøj.
Helga havde en morbror, som kun havde gået i dansk skole i Flensborg. Han blev mejerist i Hedensted. De unge mænd fra Tyskland skulle alle i krig for den tyske hær. De narrede morbroren til grænsen med en falsk besked, om at moren lå for døden, men så snart han kom til grænsen blev han indrulleret.
Helgas familie skulle til Königsberg et helt år, fordi faren skulle lave et skib i Königsberg, og det ville tage et helt år at lave det færdigt.
På dette tidspunkt var de allerede ofte i beskyttelsesrum, og her begyndte et helt andet liv for dem.
Morbroren bliver indkaldt i 1941, og han skal til Rusland, men bliver skudt på vejen over til Rusland. Morfaren bliver dybt ulykkelig, og kommer ikke over det, og dør et år efter.
Helgas far blev indkaldt i 1942, og kommer via Saltholm i Danmark til Rusland. Inden afrejse tager han Helgas hænder, og hun skal love at passe på moren samt hendes søskende. Helga ser faren en gang i 1943, hvor han er på orlov, da han er blevet hårdt såret i Rusland, derefter ser Helga ham først igen i 1948, hvor Helga går i dansk skole. Der kom en far hjem, som ikke lignede den far hun sagde farvel til, da hun var 6 år.
Helga kommer til en god pigeskole som 6-årig i 1942. Hun kom kun til at gå der i et år, for i 1943 havde Englænderne og Amerikanerne besluttet at jævne Hamburg med jorden. De havde sat 12 dage af til det, Amerikanerne bombede hele dagen og Englænderne hele natten. De bombede en gade ad gangen. Husene brændte, asfalten i gaderne smeltede, og folk sad fast i asfalten. Det var voldsomme oplevelser, som satte sig, og 20 år efter alt dette var sket, fik Helga en del problemer.
Det var hårdt for moren at være alene med 3 børn, hor de mange gange i døgnet blev kaldt til beskyttelsesrummet. De endte med at sove med alt tøjet på, på madrasserne helt ude ved fordøren, så de hurtigt kunne komme ud ad døren.
Da turen kom til deres gade, var det en meget voldsom oplevelse. De kommer ud af byen samme aften uden at få noget med og får fat i farmoren, som bor i St. Pauli. Her er der ikke bombet, fordi det var her de allierede skulle fejre sejen over Tyskland. Hos farmoren fik de pakket og tog toget til Oberfranken, hvor de skal bo i en lille landsby i bjergene. De var kommet af sted i meget fint tøj, moren i en Greta Garbo hat og fin frakke. De var 7 familier, som blev sat af på torvet, hvor den ene bondemand efter den anden valgte en familie. Men ingen bondemand ville have Helgas fine familie. Borgmesteren skaffer dem et værelse på kroen, hvor de kommer til at bo et helt år. Her kommer Helga til at passe lillebroren meget af tiden. De kom meget i den katolske kirke. Lillebroren bliver syg, med blæner i munden, og da lægen ikke kunne hjælpe, bliver de henvist til klostret, hvor de kommer de hver dag, for at få lillebroren penslet i munden. At komme til Oberfranken var som at komme i himlen, at komme fra det inferno i Hamburg til en lille landsby, hvor alt endnu var fred.
Helga skulle i 2. klasse i landsbyskolen, hvor hele skolens børn er i samme klasselokale. Moren syntes ikke Helga lærte nok, og fik hende flyttet til en Hamburgerklasse (børn og lærer fra Hamburg), og det var hendes held, da hun her fik lært meget.
Efter et år på kroen, kommer de til at bo i en lejlighed i et hus ejet af en vanskabt dame altid klædt i sort. De havde penge og fik et tilskud, så de kunne købe møbler til lejligheden.
I 1944 begynder man at kunne mærke krigen i Oberfranken. Der var store nazister i landsbyen, og det siges at Hitler ofte kom i byen, for at lave depositioner med hæren. Her havde man i skovene mange hundrede tyske soldater. Hitler havde fødselsdag den 20. april i 1944, hvor et barn fra byen skulle stå på senen og læse et digt på 8 vers, som hver endte med ”O du mein Führer”
Helga blev valgt til at læse digtet, som hun havde meget svært ved, da faren ikke ville være medlem af nazipartiet og moren lyttede til den engelske radio over BBC. Alle siger, hun skal gennemføre det, ellers kan det blive farligt for familien. Helga læser digtet.
Det får til sidst en ende, tyskerne forbereder den sidste tid på den mest u humane måde. De springer broer over floden Mainz, hvilket gjorde, at der ikke kunne komme mad op til landsbyerne i bjergene. Hver landsby blev forsynet med 5-6 soldater, som skulle forsvare landsbyen. Det gik galt i mange landsbyer, hvor alt blev ødelagt af amerikanerne eller russerne, da de ikke vidste hvor mange soldater der var.
For første gang så Helga sorte mennesker og tyggegummi. Det var første gang Helga tænkte over, at hun var tysk.
I landsbyen havde de sultet i meget lang tid, og kunne ikke blive der, så de kom sammen med andre med en lastbil, som får tilladelse til at køre dag og nat, hvilket kostede 100 mark per person. Det var en frygtelig tur, og det tog over en uge at komme til Hamburg, hvor næsten hele hendes familie var døde. De startede med at finde deres gamle hus, men der var ikke andet end bombekrater. Farens lillesøster og hendes familie blev dræbt af gestapo i marts måned 1945. Manden var indkaldt i marts måned, men han ville ikke forlade kone og børn. Farmoren bor sammen med den resterende familie stadigvæk i St. Pauli. Der var ikke plads til Helga og hendes familie, så de drog gående videre mod hendes mormor i Flensburg. Her var de også undervejs i mange dage, hvor de om natten sov på gårdenes hølofter, og børnene tikkede om mælk hos landmændene.
Da de endelig når mormorens hus, kunne hun ikke kende dem. Hun var blevet gasforgiftet i huset, og blevet meget syg. Der gik næste et halvt år, før hun kunne begynde at finde ud af, hvem de var.
Det var en meget dramatisk tid, hvor det var meget fattigt og de fik rationeringsmærker. Moren fik 35 mark om ugen til at leve for, som var Helgas fars løn.
I 1945 var Flensborg en Engelsk besættelsesmagt, som havde rigtig mange flygtninge. Der var ingen sporvogne og busser. Flensborg lignede en spøgelsesby. Der var ingen skolegang, de have ingen knive, ingen sko, og de var meget fattige, men det værste var sulten. Helga var underernæret helt til 1951. I næsten 2 år efter krigens afslutning gik Helga med klude om fødderne, da de ingen sko havde. Men det gode var, at i alle tyske skoler var alle ens, alle var lige fattige.
Helga startede i tysk skole igen i 1946 i 4. klasse med en helt vidunderlig lærer og tysk litteratur.
Helgas mor var begyndt at finde sine gamle veninder igen, som var dansksindede. De opfordrede til, at Helga skulle i den danske skole, og lokkede hende med, at det første man fik i den danske skole, var et par træsko. Dybt fortvivlet starter Helga i den nye skole, hvor hun ikke kender et menneske. Hun starter i flygtningeklassen, hvor der er 30 børn i klassen, med en klasselærer der ikke kan et ord tysk. I første frikvarter, tager læreren Helga i hånden, og de går ned i gymnastiksalen, hvor gulvet er fyldt med brune træsko, og midt i det hele ligger der et par røde, og dem fik Helga. Helga kommer hurtigt efter det danske sprog og bliver glad for klasselæreren. Læreren flytter til en dansktalende klasse, og lykken er, at hun tager Helga med over i den anden 5. klasse. I 5. klasse er der optagelsesprøve til gymnasiet, og der var kun 2 elever fra hver skole som var til optagelsesprøve. Helga bliver udtaget og kommer til Duborg-skolen, og bliver meget glad for skolen. De sang meget, og den 1. danske sang Helga lærte var Jeg ved en lærkerede.
Efter de kom til Flensborg i 1945, blev moren psykisk syg i næste 1½ år, hvor hun bare ikke kunne mere, hvilket betød at det var Helga, der skulle stå i kø flere timer dagligt for at få mad.
I 1948 kom Helgas far hjem, efter han havde været på en gård i Frankrig i 3 år. Hans firma var i Hamburg, og han ville gerne have familien med til Hamburg, men det ville de ikke. Han faldt aldrig rigtig til i det danske miljø, og hendes far og mor fandt aldrig rigtig sammen igen.
Helga vil gerne være lærer, men hendes far vil ikke underskrive, så hun kunne låne penge. Man skulle låne 10.400 kr. og aflever ansøgning på Duborgskolen. Da hun kommer ind til skoleinspektøren uden underskrift, og må fortælle at hun ikke kan få farens underskrift, skubber han ansøgningen tilbage til Helga, og siger hun bliver den eneste, der nogensinde får lov til at underskrive selv.
Så begyndte eventyret, og Helga kom på seminariet i Tønder, hvor hun møder hendes mand.

Helga har skrevet bogen Sorgens børn, som kunne købes for 200 kr.

Et meget spændende foredrag.
Karen sagde tak for i dag, og vi sluttede med sangen Danmark nu blunder den lyse nat.

Gæt og syng med Hans Dammeyer den 8. september 2022

Trods det lidt triste og regnfulde efterårsvejr, var der rigtig pænt fremmøde til Kvindeklubbens 3-års fødselsdag. Vi fik kaffe og kagekoner, som blev skåret ud inde i salen.

Solen kom frem – og de mørke skyer forsvandt, da Skjoldhøj Kirkes organist Hans Dammeyer dukkede op i højt humør med noder og opgaver under armen.

Vi indledte med et par dejlige efterårssange. Først sang vi “Sensommervise” og lidt efter “Septembers himmel er så blå”, som blev ledsaget Hans Dammeyers dejligste musik.

Hans Dammeyer var overdommer, og han medbragte 3 pænt store klokker, som blev fordelt til de tre hold. Bord A, bord B og bord C. Så snart vi fandt et svar, bimlede vi med klokken eller båthornet, som bord B var forsynet med. Der var ingen strafpoint, når man svarede forkert. Repertoiret spændte vidt, så alle kunne deltage.

Bord A og bord B måtte dele sejren, men alle var glade og tilfredse med de fornøjelige timer. Det var en rigtig festlig dag, med dejlig sang og musik.

Katrine Tilma fortæller om sammenhold den 11. august 2022

41 medlemmer mødte op til foredrag af kirkens præst Katrine Tilma, som fortalte om sammenhold og fællesskab. 
Karen bød som formand for Kvindeklubben velkommen, og vi sang Kvindeklubbens slagsang inden vi fik kaffe og rundstykker. Under kaffen var der tid til at snakke med hinanden.
Katrine overtog ordet, og vi indledte med sang nr. 202 ”Noget om helte”, da det at synge gør noget ved sammenhold og fællesskab. Vi gør noget sammen.
Katrine fortalte om, hvordan det sønderjyske kaffebord blev så vigtigt, da tyskerne havde besat Danmark. Man måtte ikke mødes for at holde foredrag, men man måtte godt mødes til kaffe og spise kage. Man måtte ligeledes gerne synge. Dette gør man stadigvæk i stor stil, og det bringer folk sammen.
Det er vigtigt at vide, hvor man hører til henne, hvad man kommer af, og hvor man hører hjemme.
Det kan være vanskeligt at komme ind i et fællesskab og høre til, man skal gøre sig fortjent til at tilhøre et fællesskab, man skal assimilere sig.
Katrine interesserer sig meget for hvordan vi kan have fællesskaber på tværs af landegrænser, kirkelige grænser, religioner og traditioner.
Vi kan ikke leve alene og uden fællesskaber. Vi er afhængige af hinanden. Et menneske kan ikke have noget med et andet menneske at gøre, uden at holde noget af det andet menneskes liv i sine hænder, hvilket vil sige, at vi i fællesskaber påvirker hinanden, kommer ind på hinandens liv og forpligter os på hinanden. Samtidig har vi brug for tryghed, og vi søger ofte dem vi kender.
Fællesskaber kan skabe sammenhold, men kan også skabe sladder.
Man skal passe på, man ikke er anderledes, man skal helst være som de andre. Man skal passe ind.
Katrine fortalte historien om Sneglen og Rosenhækken.
Når man indgår i fællesskaber, er man nødt til at komme lidt ud af sin skal. Nogen træder ind i fællesskaber, fordi de vil have noget, nogen træder ind i fællesskaber, fordi de vil give noget, og det skal helst være en balance.
Katrine fortalte om hendes ophold i et kloster i Egypten her i foråret hos biskop Thomas, som købte et stykke jord og byggede et kloster for alle kristelige uanset den retning man tilhørte. Han vil lave forpligtende fællesskaber og vil med fællesskaber løfte andre mennesker op, selvom man er meget forskellige. Det helt særlige ved klosteret er, at der både er søstre og brødre. Den fornemmeste opgave er at få kilden til at springe, vi skal vande hinanden, vi giver hinanden gødning og få hinanden vil at vokse/blomstre. Der kom også muslimske pige og drenge alle var velkomne. Biskop Thomas oprettede en skole, så børnene lærte at klare sig selv og få et godt liv. Han havde mest ondt af os fra vesten, da vi har så megen rigdom, men ikke så megen åndelig vækst. Vi kan se forhutlet ud og stressede.
På klostret er ingen fremmede, da alle indånder den samme luft, og det du ånder ud, ånder jeg ind. Hvad kan jeg gøre i et fællesskab for at andre føler sig velkommen og hjemme. Mange af konflikterne i verden skyldes, at vi ikke har tillid til hinanden. Det første man kan gøre, er at skabe et tillidsfuldt rum, og vi er sammen om det.
Ved en vigtig opgave kan det være godt at holde fokus og have tunnelsyn, men en gang imellem skal man gå ud af fokus, og prøve at se hvad man så ser.
Fordomme kan være belastende for et fællesskab, men også vigtige så vi kan bedømme hinanden.
Opmærksomhedspunkter: Hvad er kernen i vores fællesskab her i Kvindeklubben, hvad kunne vi drømme om, hvad der er vigtigt, hvad kan vi gøre for at byde andre ind. Hvad kan vi gøre for dig, og hvad kan vi bruge dig til. Vi skal give plads til hinanden og flette hinanden ind. Vigtigt med kompromiser.
Et spændende foredrag.
Karen sagde tak for i dag, og vi sluttede med sang nr. 339 Du danske sommer.

Sommerudflugt til Ebeltoft den 9. juni 2022

40 medlemmer mødte op ved Skjoldhøj Kirke kl. 9, hvor vi af en meget kompetent og venlig chauffør fra Todbjerg Busser blev kørt til Glasmuseet i Ebeltoft. Mens vi kørte bus, sang vi Kvindeklubbens slagsang og Dagen i dag er din, min ven.
På Glasmuseet blev vi delt op i 2 grupper, og 2 guider viste os rundt på museet, og fortalte om museets historie og de forskellige udstillinger.
Vi så den permanente udstilling,  der består af en enestående samling af moderne glaskunst, grundlagt med hjælp fra mere end 700 anerkendte glaskunstnere fra hele verden. Kunstnerne har foræret eller udlånt værker til samlingen, som i dag omfatter mere end 1600 værker, fremstillet i årene 1970 – 2011.
Desuden så vi de aktuelle udstillinger
1)  COME FLY WITH ME af Steffen Dam, som er internationalt kendt, og anerkendt for sine originale arbejder i glas, der kombinerer et naturvidenskabeligt udtryk med et poetisk indhold.
2) STORIES TO BE TOLD af Lene Bødker, som har opnået internationalt anerkendelse for sit arbejde med glas. Hun har over mange år udviklet et personligt, skulpturelt formsprog og sat nye standarder for det støbte glas.
Vi sluttede af i værkstedet, hvor der var en amerikaner, som lavede flerfarvede vaser.
Det var meget flotte udstillinger, og godt vi havde valgt at tilkøbe guider, da det gav en større oplevelse og viden om udstillingerne og selve museet.
Derefter giv vi over til restaurant Karens Køkken, hvor vi enten fik et Stjerneskud eller en Burgerbolle.
Karens Køkken er en restaurant, der ligger med Ebeltofts bedste udsigt, direkte ved Fregatten Jylland.
Godt mætte besøgte vi Fregatten Jylland, der er et træskib fra 1860 med både master og motor. Vi havde ikke bestilt guide, men vi var så heldige at møde en ansat på vej ind i skibet, som var så flink at fortælle os en del om skibets indretning og dets historie.
Klokken 14:45 kørte vi fra Ebeltoft ad fine små veje mod Gl. Løgten Strandkro, hvor vi fik kaffe og kringle.
Mæt i mave og af indtryk kørte vi hjemad mod Skjoldhøj Kirke.
Bestyrelsen siger tak for en dejlig dag med mange glade medlemmer.

Billeder fra dagens udflugt, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Torben Nielsen fortæller om Jelling og kongerne den 12. maj 2022

Antagelig på grund af bededagsferien, var der kun mødt 36 medlemmer frem til foredraget om Jelling – og kongernes tilstedeværelse samme sted. Torben Nielsen mødte frem i god tid, så da der var budt velkommen, sang vi et par sange ledsaget af den dejligste musik.

Først sang vi “Kom maj du søde milde”, og derefter “Som dybest brønd gi´r altid klarest vand”.

Så tonede det første billede frem på lærredet. Vi bemærkede et orange bånd med teksten: Kvindeklub i Skjoldhøj Kirkes Sognegård 12 maj 2022 hen over billedet. Torben har virkelig gjort et stort forarbejde.

Det var et meget spændende foredrag, og der var dødstille i salen, alle fulgte interesserede med, og der blev besvaret enkelte spørgsmål bagefter.

I en meget forkortet version, handlede det om, at de kongelige: Gorm den gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand havde haft nær tilknytning til stedet. Jelling ligger tæt på Hærvejen, og det kan have haft stor betydning for, at så lille en landsby blev en konge by.

Der er blevet fundet en skibssætning på 370 meter, indenfor palisaden der var bygget af træ. Jelling Kirke blev udgravet og moderniseret i 1977. Under gulvet fandt man rester af Gorm den gamles knogler.

Et af Dronningens gobeliner af Bjørn Nørgaard forestiller livets træ Yggdrasil med de hedenske aser på den ene halvdel og de kristne på den anden halvdel. Der var utrolig mange detaljer.

Til sidst sang vi “Danmark dejligst vang og vænge” og  “Kringsat af fjender”.

Jonas fotograferede til Kirkebladet, og der var en rigtig god stemning som sædvanlig.

Modeshow den 7. april 2022

Alle medlemmer betalte 20 kr. ved indgangen og fik udleveret en lodseddel.

Inge Bindløv har som de forgangene år arrangeret modeshow med KM Mode.

Karen bød som formand velkommen til mødet og de to repræsentanter fra KM Mode, som repræsenterede KM Mode i Viby Centret og Veri Centeret.
Alle bedes huske at tilmelde sig til vores arrangementer, så vi kan planlægge indkøb og borddækning.
De medlemmer, som allerede har tilmeldt sig vores tur ud i det blå i juni måned, bedes give besked til Karen, om de ønsker Stjerneskud eller Burger

Inden selve modeshowet fik vi kaffe og rundstykker, og sang nr. 320 Se, det summer af sol over engen (Holger Drachmanns Maj-Vise).

Der havde meldt sig 5 modeller blandt Kvindeklubbens medlemmer, som i forvejen havde været i butikkerne og hver fået 5 sæt tøj, som de skulle vise til modeshowet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest

Der blev udloddet fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik af KM Mode en fin gave for deres fremvisning af tøj.

KM Mode fortalte om muligheden for at være med i deres kundeklub. Man optjener 5% når man handler og man får mail ca. 1 gang om måneden, hvor de fortæller om nyheder, specielle tilbud og events. Vi fik alle et personligt kort fra KM Mode, som giver 20% rabat indtil den 16. april.

Et meget flot modeshow, og det blev aftalt, at vi holder modeshow igen til næste forår.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse, og de to repræsentanter fra KM Mode fik hver 2 flasker vin for deres opgave.
Vi sluttede med sangen nr. 321 Lyse nætter af Alberte Winding.
Billeder fra dagens program, kan ses her på Hjemmesiden under Billeder.

Der var 59 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Blomsterdekorationer med Tonny den 10. marts 2022

Alle medlemmer blev registreret af Inge og Helle ved indgangen, betalte 20 kr. for kaffe og brød, og fik udleveret et nummer til lodtrækning.

Karen bød velkommen til Tonny og alle fremmødte, og fortalte lidt om hvordan formiddagen skulle forløbe.

Vi startede med kaffe og rundstykker, så der var tid til at snakke ved bordene.

Tonny fortalte, at han til daglig arbejder som blomsterbinder, og altid har interesseret sig for blomster og alle former for planter i naturen. Tonny havde efter aftale indkøbt blomster og medbragt en del grene og græsarter fra naturen. Det meste var købt hos Billig Blomst, men enkelte ting købt i Holland.

Temaet for dekorationerne i dag var påsken, og den første var en lav dekoration, som ville pryde et hvert påskebord.

Fremgangsmåden til den første dekoration:
En lav urtepotte med en oasis
Form en krans af de bøde grene fra birketræ, som sættes fast i oasis med elefanttråde, der var bøjet som hårnåle.
Korte tykke grene (1 cm)  lægges lidt tilfældigt oven på birkekransen.
Der pyntes med en enkelt blomst (gerbera), løgplanter, æg og fjer i grupperinger. Æggene limes på med limpistol, og løgene sættes på med en lille træpind. Det må helst ikke benyttes metaltråde til løg, da de så vil rådne.

Den anden dekoration var en stor kurv, som bedst egnede sig til at stå udendørs, men den kunne også stå inde i kortere tid.
Kurven var foret med en plastpose og fyldt med jord. I jorden sætter man løg efter smag og behag. Tonny havde valgt løgene i gule og hvide farver. Der lægges mos på, så man ikke kan se jorden. Derefter var der lagt grene på kryds og tværs mellem løgene. Kurven blev pyntet med løg, æg fjer. Igen blev der benyttet træpinde til løgene, limpistol til at sætte æg fast, og fjerene blev sat fast med en lille tråd, så de kunne komme op og svæve lidt.

Den tredje dekoration var en høj dekoration.
Der blev anvendt en potte med oasis. Lange græsser, pil, siv og grene blev sat næsten lodret ned i oasis. Derefter enkelte blomster i forskellig højde. Tonny starter altid med de højeste blomster og arbejder sig nedad. Blomsterne skæres altid på skrå, så de bedre kan suge vandet.
Derefter blev der sat æg på både oppe og nede med limpistol. Til sidst blev dekorationen pyntet med lidt fjer, som blev sat på med nåle.

Den fjerde dekoration var en dørkrans lavet af grene fra hængebirk, som blev bundet sammen med tråd. Efter kransen var formet med birkegrene, blev der bundet lidt kraftigere grene fra Mariebær på, som støtter og for bedre at forme kransen.
I den nederste bue af kransen blev der påsat løgplanter, som var skyllet rene for jord. Denne gang var der brugt metaltråd til at sætte dem fast med, for at det kan holde. Der blev igen pyntet med æg og fjer.

Tonny lavede en buket af resterne af grene og blomster, som Karen var så heldig at få med hjem.

Vi afsluttede dagens arrangement med fem lodtrækninger, så der var fem heldige vindere, som fik fantastiske flotte dekorationer med hjem.

Karen takkede Tonny for et fremragende arrangement.

Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder, som I kan benytte til inspiration.

Der var 50 medlemmer til dagens arrangement i Kvindeklubben.

2021

Blank

Juleafslutning den 9. december 2021

Alle medlemmer blev registreret af Inge og Helle ved indgangen, blev bedt om at spritte hænder, og fik udleveret en bankoplade.
I cafeområdet var der besøg af Helles datter Trine, som laver og sælger papirblomster. I kan se mere af Trines arbejde på Facebook under Bloomby_cc.
Karen bød velkommen, og fortalte lidt om hvordan arrangementet skulle forløbe.
Vi startede med kaffe, lidt godter, så der var tid til at snakke ved bordene.
Derefter havde vi nogle spil omvendt banko, hvor alle startede med at stå op. Når der blev råbt et nummer op, som var på ens plade, skulle man sætte sig ned. Den der stod op til sidst, havde vundet en præmie.

Vi fik besøg af julenissen, som var Torben iført kvindeligt nissetøj, når det nu var en kvindeklub, han skulle besøge.
Torben læste en julehistorie af Benny Andersen.
Vi sang julesange og Torben spillede på flyglet.
Der er noget i luften
Lille Messias
Torben læste Hans Peters Jul op for os, og vi sang flere julesange.
Nu tændes tusind julelys
Julen har bragt velsignet bud
Juletræet med sin pynt
Glade jul, dejlige jul
Torben læste et afsnit, om hvordan man holder jul fra Kastanjealléen, og vi sang
Dejlig er jorden.

Karen takkede Torben for den fine optræden, og at han ville bruge sin tid på os. Torben fik en lille erkendtlighed.

Derefter var der nu tid til at spise vores smørrebrød, og få lidt at drikke. På grund af Corona, blev smørrebrød og drikkevarer serveret af bestyrelsen, som var iført handsker og mundbind.

Efter maden og snak ved bordene havde vi flere omgang banko.

Vi vil gerne takke for det fine fremmøde, og ikke mindst den gode stemning. Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Der var 53 medlemmer til dagens arrangement i Kvindeklubben.

Stolegymnastik den 11. november 2021

Alle medlemmer blev registreret ved indgangen, og blev bedt om at spritte hænder.

Karen bød velkommen, og fortalte lidt om vores næste arrangement, som er vores juleafslutning. På grund af Corona, har vi valgt at vi ikke vil lave buffet, men bestille smørrebrød. Det kommer til at koste 75 kr., og tilmelding senest den 1. december. Se nærmere under programmer her på hjemmesiden. Karen sender ligeledes en mail ud til alle medlemmer.

Vi startede dagen med kaffe og kage. Da der stadigvæk er mange tilfælde med Corona, blev der delt kager ud på tallerkner.

Mens vi fik vores kaffe, læste Lissi Vangsgaard en sjov historie for os om en ko og alle dens sider fortalt ud fra et barns perspektiv.

Efter kaffen kom Marianne Vangsgaard for at lave stolegymnastik med os. Marianne er zoneterapeut og gymnastikinstruktør ved Grønløkke aftenskole i Tranbjerg, og har desuden to gymnastikhold hver onsdag formiddag i TST Hallen.

Vi fik ikke kun rørt musklerne i kroppen, men også vores lattermuskler.

Der er billeder fra dagens program her på hjemmesiden under billeder.

Der var 42 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Modeshow den 14. oktober 2021

Alle medlemmer betalte 20 kr. ved indgangen og fik udleveret en lodseddel.

Inge Bindløv havde igen i år arrangeret modeshow med KM Mode.

Karen bød som formand velkommen til mødet og de to repræsentanter fra KM Mode, som repræsenterede KM Mode i Frederiks Allé og Veri Centeret.

Inden selve modeshowet fik vi kaffe og en kage. Vi er stadigvæk som klub præget af Corona, så der benyttes handsker ved servering af kage og i køkkenet.

Der havde meldt sig 5 modeller blandt Kvindeklubbens medlemmer, som i ugens løb havde været i butikkerne og hver fået 5 sæt tøj, som de skulle vise til modeshowet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var flot og lækkert. Der var tøj til hverdag og fest, og vi fik vist, hvordan man kan bruge det samme tøj til forskellige lejligheder. Det er ved at være moderne igen med pufærmer og mange farver.

Der blev udloddet fine præmier fra KM Mode til medlemmerne, og modellerne fik en fin gave for deres arbejde af KM Mode.

KM Mode fortalte om muligheden for at være med i deres kundeklub. Man optjener 5% når man handler og man får mail ca. 1 gang om måneden, hvor de fortæller om nyheder, specielle tilbud og events.

Et meget flot modeshow.

Vores medlem Agnete Krogsdam Johnsen fortalte, at det nu er muligt at blive vaccineret mod helvedesild (herpes zoster).

Helvedesild er et yderst smertefuldt udslæt. Årsagen til smitte er en genaktivering af varicella-zoster virussen, der også er årsag til skoldkopper. Selvom du tidligere har haft skoldkopper, kan du altså stadig udvikle helvedesild. Målgruppe for vaccinen er personer på 50 år og derover, som har haft skoldkopper og derfor er i risiko for helvedesild. Personer som har haft Zoster en eller flere gange, kan også vaccineres. 
Vaccinen tilbydes ikke som gratis vaccine, men vaccinen er egen betaling.

Karen takkede KM Mode, modellerne og medlemmerne for deres tilstedeværelse.

Næste gang er torsdag den 11. november, hvor vi har stolegymnastik med Marianne Vangsgaard. Det har været på programmet flere gange, men aflyst på grund af Corona. Nu håber vi, det lykkedes denne gang.

Der var 56 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Foredrag med teolog Bodil Skjøtt den 9. september 2021

Vi har i dag haft besøg af teolog Bodil Skjøtt, som fortalte om sit og mandens ophold i Hongkong, som strakte sig over knapt et år. Begge var volontører – frivillige for den kristne organisation Areopagos.

De arbejdede begge i og omkring Tao Fong Shan, et kristent- dialog og retrætecenter. Bodil fortalte om bjerget, området, deres sammenhold og gæstfrihed, som skulle skabe rum for mennesker med andre overbevisninger. Det var et spændende foredrag ledsaget af billeder.

Der var også et indslag fra Agnete Krogsdam Johnsen, som omhandlede dem med cøliaki og glutenallergi. Hun foreslog, at man kunne hjælpe hinanden og eventuelt kunne skiftes til at bage.

Der var en opfordring til, at man fremover meldte sig til møderne af hensyn til serveringen. Desuden blev der gjort opmærksom på, at betaling skulle foregå i rede penge.



Der var 49 medlemmer til dagens møde i Kvindeklubben.

Generalforsamling Kvindeklubben Skjoldhøj den 12. august 2021

Der var 39 fremmødte til generalforsamlingen.
Karen bød som formand for bestyrelsen velkommen til generalforsamlingen.
For bedre at kunne planlægge indkøb af brød og tilberedning af kaffe og undgå madspild, vil der fremover være tilmelding til vores møder.

Valg af dirigent og referent:
Bestyrelsen foreslår Lis Glibstrup som dirigent og Inger Marie Horsman som referent til denne generalforsamling.
Dette blev modtaget.

Lis takkede for valget, og overtog derefter styringen af generalforsamlingen.

Stemmetællere:
Inge og Ninna meldte sig som stemmetællere.

Ifølge vedtægterne skal generalforsamlingen varsles 3 uger før per mail, og skriftlige forslag til generalforsamlingen skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før.
Indkaldelsen er udsendt den 19. juli ved mail.
Dagsorden til generalforsamlingen er udsendt sammen med indkaldelsen.
Lis konstaterede lovligheden og korrekt indberetning af generalforsamlingen, og der var ikke nogen indkomne forslag.

Formandens beretning (Karen):
På grund af Corona er der ikke sket så meget siden sidste generalforsamling. Det var meget positivt for os at se så mange, der kom til vores første generalforsamling, det var før Corona og uden restriktioner.
Den 13. februar var vi 31 som deltog i turen til Dokk1, hvor vi fik rundvisning og sluttede af med kaffe og brød. Derefter gik vores verden næsten i stå den 11. marts.
Den 10. september holdt vi fødselsdag med kaffe og kagekone, snak hen over bordene og en historie fortalt af Inge. Dette foregik under gældende restriktioner dvs. afstand, mundbind, handsker og sprit.
Den 8. oktober havde vi modeopvisning. Da var restriktionerne skrappere. Vi måtte kun være 50 og alt skulle serveres. Modellerne blev belønnet med blomster fra KM-mode, og vi havde lotteri. Vi gentager succesen med modeshow den 14. oktober.
Vi har fået fat i nogle modeller, men kan godt bruge et par stykker mere, så hvis der er nogen, som har lyst, siger I bare til.
Derefter skete der ikke mere det år, da alt blev lukket ned på grund af Corona.
Karen takkede for de søde tilbagemeldinger, som hun har modtaget, når der er blevet sendt noget ud fra bestyrelsen. Det er dejligt med respons.
Der er programændring til den 9. september, som er næste gang, vi har fødselsdag. Hans Dammeyer var sat på programmet til gæt og syng med. Da vi ikke må synge med, (dette er dog ændret, efter vi har lavet programændring) er det blevet udsat til senere. Der bliver i stedet for et foredrag af Bodil Skjøt.
Karen efterspørger om der er nogen, som ikke modtager mail.

Fremlæggelse af revideret regnskab (Inge):
Som nævnt under beretningen har det været et stille år, hvilket også har haft indflydelse på regnskabet.
Inge gennemgik regnskabet på skærmen.
Der er et overskud på 11413,30 kr., i dette beløb er inkluderet et tilskud fra menighedsrådet på 3000 kr.
Der var ingen spørgsmål til regnskabet, og regnskabet blev godkendt.

Indkomne forslag:
Der er ingen indkomne forslag.

Fastsættelse af kontingent:
Bestyrelsen har på grund af Corona nedsat kontingentet for 2021 til 50 kr. Kontingentet for kalenderåret 2022 vil igen være 100 kr.
Der var ingen indsigelser og det blev godkendt.

Valg af bestyrelse:

Karen Mortensenikke på valg
Lissi Vangsgaardpå valg
Else Sørensenønsker ikke genvalg
Else Marie Frahm Jensenønsker ikke genvalg
Inge Bindløvønsker ikke genvalg
Helle Birkemosepå valg
Inge Marie Horsmanpå valg


Inge Jensen indgår i bestyrelsen og Susanne Petersen indgår som suppleant.
Der blev ikke brug for stemmesedler og stemmetællere.
Lis nævnte, at bestyrelsen altid kan trække på medlemmerne, hvis der er behov for det.
Bestyrelsen konstituerer sig på først kommende bestyrelsesmøde.
Inge tilbød som afgående kasserer at komme til det første bestyrelsesmøde for at overdrage regnskabet.

Valg af revisor:
Bodil Vind har været revisor for indeværende regnskab, og vil gerne fortsætte som revisor for Kvindeklubben.

Dato for næste generalforsamling:
Den 10. februar 2022

Eventuelt:
Forslag til ture/emner:
True Skov evt. med guide eller foredrag om skoven i nærområdet.
Vinterens hjerte (Centralt i skoven ligger kunstværket ”Vinterens hjerte”, der er skabt af kunstneren Jørn Rønnau. Rønnau er billedhugger og arbejder blandt andet med kunst i landskabet).

Lis nævnte, at der den 12. september er genåbningsfest i kirken. Der er gudstjeneste og frokost. Det hele kan ses på kirkens hjemmesiden, og der er sidste frist for tilmelding den 2. september.

Lis erklærede generalforsamlingen hævet og takkede for god ro og orden.
Karen takkede alle fremmødte og Lis som dirigent.
Ligeledes en tak til afgående bestyrelsesmedlemmer for deres arbejde, og velkommen til vores nye medlemmer.

2020

Blank

Modeshow 8. oktober

Dagen startede med dejligt solskinsvejr. Det blev dog erstattet af skyer og regn senere på formiddagen. Indenfor skinnede solen dog hele formiddagen, der var en dejlig og munter stemning.

Det var et forrygende show, Inge Havde fået stablet på benene sammen med KM Mode.

Vi havde måttet sige nej til de sidste interesserede, men der dukkede alligevel nogle uanmeldte op ved indgangen. Vi undlod at tælle efter.

Ved velkomsten blev damerne bedt om at sætte sig til bordet, da alt ville blive serveret af personalet, som i dagens anledning var udstyret med mundbind og handsker. Den sidste øvelse gik ud på, at lade opvasken stå, da de forlod bordet.

Modellerne var rigtig gode, og tøjet var smart og lækkert. Modellerne fik klapsalver, når de forlod “catwalken”.

Til slut fik modellerne flotte buketter fra KM Mode, og der blev udloddet fine præmier til publikum. Derefter var der vin og chokolade præmier fra Kvindeklubben.

En rigtig god dag for os alle.

Desværre var forsamlingen i opbrud, da jeg ville sige “tak for i dag”, så det må vente til næste gang vi mødes.

Det bliver 12 november til stolegymnastik med Marianne Vangsgaard.

Stor tak til KM Mode, modellerne og bestyrelsen, som fik det hele til at gå op i en højere enhed.

På Kvindeklubbens vegne: Karen Margrethe Mortensen.

Summemøde 10. september

Vi måtte i gang med Kvindeklubben igen. Man havde fået kommentarer i Bilka, i Kirken og andre steder. Vi var savnede – tror jeg. Corona eller ej – vi startede vi forsigtigt op, vi skulle jo også forlige os med restriktionerne.

Vi blev enige om at holde en “summedag”, bare snak og hygge, og så se hvordan det gik. Det summede virkeligt, alle var glade og tilfredse så det ud til. Der var også to nye medlemmer, som havde lyst til at være med.

Vi havde sat bordene på langs, med et lille mellemrum imellem, så kunne der sidde fire ved hvert bord. Afstanden tværs over bordet – fra næsetip til næsetip var 1,20 m. Der blev gjort opmærksom på, at de måtte skiftes til at læne sig ind over bordet, hvis det blev nødvendigt. Der var flag på bordene, for at markere et års fødselsdagen. Lissi styrede køkkenet – godt hjulpet af nogle flinke hjælpere.

Gæsterne skulle selv tage kop og underkop og så skænkede Lissi kaffe og te, alt med handsker og restriktioner. Så blev der serveret kagekone rundt ved bordene.

Lissi fortalte om restriktioner og hvordan vi skulle opføre os, så ingen var i tvivl om alvoren. Mens vi drak kaffe, læste Inge en lille sjov historie, som gjorde stor lykke. Bodil Vind opfordrede os til at møde frem til menighedsrådsvalget først kommende tirsdag.

Inge fortsatte med at fortælle om næste komsammen d. 8. oktober, hvor der også er programændring.

Da bliver der modeopvisning fra KM Mode. Der blev hurtigt fundet seks modeller, så det skal nok blive festligt.

Vi glæder os allerede.

Mvh. Karen Margrethe Mortensen.

Tur til Dokk1 13. februar

De fleste af os havde taget bussen ind til byen, og vi var allerede en pæn lille flok tyve minutter før mødetid kl. 13,45. Alle var i godt humør og stemningen var hyggelig og behagelig hele vejen igennem.

Klokken 14,00 kom guiden Michael. Han spurgte, om det var en husmorforening? Nå, vi fik ham på rette spor. Vi fik en udmærket rundvisning og forklaring den næste times tid. Der var bibliotek, borgerservice og andre fornuftige ting. Vi så vejrstudiet, hvor de sender fra flere gange om dagen. Der var dog også brugt enorme ressourcer på at beskæftige folk med gratis tidsfordriv. Der var værksteder til forsøg af forskellig art for både store og små. Der var ammestue, parkeringsbåse til barne- og klapvogne. Så har man set det med.

I et stort hjørnelokale hang der et kæmpe rør ned fra loftet. Det var udført af en østrigsk arkitekt. Det bliver der slået på, hver gang der bliver født et barn på Skejby Sygehus.

Inge som havde arrangeret turen, havde sørget for kaffe og boller til at slutte af på. Hun havde også fremtryllet et lokale, hvor der var plads til os alle. Vi var 31 fremmødte, trods vinterferie og afbud af forskellig art. Vi fik luftet årets program, som dog ikke er helt på plads endnu. Der var også sørget for en fantastisk udsigt. Så alt i alt en fin eftermiddag.

Karen Mortensen

Generalforsamling 9. januar

Inge bød velkommen til Kvindeklubbens første generalforsamling, og foreslog Lis Glibstrup til dirigent og Helle Birkmose som referent. Begge blev valgt.

  • Lis Glibstrup blev valgt til Dirigent
  • Helle Birkmose blev valgt til referent

Valget til bestyrelsen blev som følger:

  • 47 stemmer Karen Mortensen
  • 47 stemmer Lissi Vangsgaard
  • 45 stemmer Inge Bindløv
  • 6 stemmer Else Sørensen
  • 8 stemmer Else Marie Frahm Jensen
  • 8 Stemmer Cathrina Østergaard
  • 13 stemmer Helle Birkmose

Bestyrelsen konstituerer sig mandag den 13. januar 2020.

Else Marie Frahm Jensen trak sig som bestyrelsesmedlem.

Bestyrelsen ser sådan ud:

  • Karen Mortensen
  • Lissi Vangsgaard
  • Inge Bindløv
  • Cathrina Østergaard
  • Helle Birkmose

Valg som Suppleanter:

  • 31 stemmer Inger Marie Horsman
  • 15 stemmer Else Marie Frahm Jensen
  • 11 Stemmer Else Sørensen
  1. Suppleant Inger Marie Horsman
  2. Suppleant Else Marie Frahm Jensen
  3. Suppleant Else Sørensen

Vedtægter: Lis Glibstrup gennemgik vedtægterne.

Vi hedder Kvindeklubben Skjoldhøj og er for ALLE kvinder

100 kr. i kontingent om året blev vedtaget.

Foreningens drift finansieres ved kontingent betaling + egen betaling.

Beretning fra Lissi Vangsgaard kan læses her.

Regnskabet fra september og til nu. Inge Bindløv fremlagde det. Kan læses her.

Bodil Vind er valgt til revisor.

Geneforsamling næste år er 11/2-21

Næste gang d. 13/2-20 på Dokk1 til rundvisning. Vi mødes kl 13.45 ved rulletrappen.

Kaffe/te + bolle m/smør 30 kr.

Tilmelding til Inge Bindløv (meget gerne på hjemmesiden) med betaling senest 21/1 på 40542004 mobilpay

2019

Blank

Kvindeklubmøde 12. december 2019 - Julebrunch

Julebrunch 2019.

Så fik vi julebrunchen vel overstået. Alle virkede glade og fornøjede. Der var 44 tilmeldte, desuden inviterede vi Christina og Hans Dammeyer til at spise med.

Hans Dammeyer ville gerne nøjes med at spille den første julesang, han skulle ind til sit orgel – sagde han.

De næste sange blev musikalsk ledsaget af Else’s dejlige spil. Skønt at få sådan en kvinde med på holdet.

Vi mødte forventningsfulde op klokken halv ni. Inge sørgede for transport af Langø nisserne.

Inge bød velkommen til de mange deltagere. Der var masser af mad og drikke, og der var pyntet pænt op på bordene. Snakken gik livligt, kun afbrudt af omvendt banko, spørgeskema om jul (av, den var svær) og vi skulle også finde diverse bynavne ud fra synonymer. Inge havde sørget for de hjernevridende øvelser.

Lissi læste eventyret “Grantræet”. Til vores store overraskelse var det en ny og moderne udgave. Højtlæsningen var meget professionelt udført, og jubelen bølgede da også rundt ved bordene adskillige gange undervejs. Godt gået Lissi!!!

Som et andet festligt indsalg, blev Anna Sørensen udnævnt som æresmedlem af Kvindeklubben. Hun kan være et forbillede for os alle sammen, både som iværksætter og hendes utallige sociale tiltag gennem årene. En rigtig “super woman” på godt dansk.

Jens Ove Møller havde skænket Kvindeklubben 39 smukke og sirligt udførte julehjerter. De blev delt ud til deltagerne, så længe lageret rakte. Der var ikke to hjerter, der var ens. Imponerende Jens Ove. Helle og Else Marie var fuldtids beskæftiget med praktiske opgaver. Alt gik op i en højere enhed. Vi havde alle nogle hyggelige timer.

Glædelig jul og godt nytår, samt tak for alt i det gamle år.

Karen Margrethe Mortensen.

 

Se billeder fra Julebrunch her

Kvindeklubmøde 14. november 2019 - Foredrag og debat om sorg

Til vores store glæde kom der 51 til vores sammenkomst i dag. Helle insisterede på, at vi dækkede op til alle borde – altså til 48 personer. Det var godt tænkt, for vi måtte finde tre ekstra stole frem.

Heldigvis havde Lissi taget et franskbrød med hjemmefra, da der igen var underdisponeret med rundstykker. Men det endte alligevel i den skønneste orden.

Vores præst Christina Holm Egelund stod for foredrag og debat om emnet “sorg”.

Hun tog udgangspunkt i egne oplevelser og erfaringer. Det var et meget interessant emne, og der var helt stille i den ellers højrøstede forsamling.

Sorgen har mange ansigter og hvordan omgås man medmennesker i sorg? Mange flygter over på det modsatte fortov, men det bedste er nok alligevel bare at være ved siden af de sorgramte, og hjælpe med praktiske ting måske, alt efter hvordan den sorgramte foretrækker samværet. Bare at lytte til vedkommende igen og igen.

Skal man begraves eller skal man bisættes? Christina vil begraves, for så skal man kun tage afsked én gang. Ved bisættelse kommer urnen tilbage, og så skal der tages afsked igen.

Der hvor der er kærlighed, er der sorg.

Christina arbejder med en sorggruppe for unge, sammen med en pædagog og en sygeplejerske. De unge kan være i gruppen, så længe der er behov for det. Bare det at være sammen med andre, som har det på sammen måde som én selv, giver mening og forståelse.

Til sidst var der debat ved de enkelte borde, det var også interessant.

Så blev der sendt papirer rundt, hvor man kunne melde sig til klubben og/eller til julebrunchen. Sidste tilmelding 7/12. Pris 100,- kr.

Der blev sunget et par sange, hvor Hans Dammeyer spillede til den første.

Referant: Karen Mortensen.

Kvindeklubmøde 10. oktober 2019 - Foredrag om Karen Blixen

Vi var 38 kvinder plus foredragsholderen – flot fremmøde.

Inge bød velkommen til Karin Gottlieb og de mange fremmødte, derefter sang vi en sang, fik kaffe og rundstykker. Inge havde købt 30 rundstykker, så Anne Marie fandt en pakke knækbrød og småkager i kælderen – tak for det, så fik alle noget.

Karin Gottlieb holdt et meget spændende foredrag om Karen Blixen, ja hun startede helt tilbage til Karen Blixens forældre. Fik virkelig lyst til at læse mere om den spændende dame.

Karin Gottlieb fik 3 flasker god rødvin som betaling.

Inge meddelte, at den 12. december er der julebrunch, købt udefra. Tilmelding kan ske til klubmødet 14. november eller på hjemmesiden, eller til Inge senest 4. december. Betaling kun kontant, bindende tilmelding.

Yderligere meddelte Inge, at vi har fået en hjemmeside. (lavet af Inges søn Jens)

Og et domænenavn kvindeklubben.org (betalt af Inges søn Lars i 10 år)

Sluttede med en sang.

Næste klubmøde er 14. november, hvor vores præst Christina fortæller om sorg.

Referant: Lissi Vangsgaard.